ANNONS

Tänder blev lysande affärer

Ibbe Gnem sålde ett it-företag och köpte tandvårdskliniker när Folktandvården sålde.
Ibbe Gnem sålde ett it-företag och köpte tandvårdskliniker när Folktandvården sålde.
Östermalmsbon och entreprenören Ibbe Gnem köpte tio kliniker av Folktandvården, och har fått dem att fördubbla sin omsättning.

Nu har han utsetts till Årets pionjär av länsstyrelsen.
ANNONS

Att vara entreprenör är Ibbe Gnems liv. Han sitter i ett behandlingsrum på Drottninggatan, där en av hans tandvårdskliniker finns. Tandborrmaskinerna ligger på rad framför honom.

– Jag har ett driv. Jag älskar att se människor blomma ut, att förbättra och förändra verksamheter.

Var det där drivet kommer ifrån kan han inte riktigt svara på. Föräldrarna är från Palestina, själv är Ibbe Gnem född och uppvuxen i Damaskus i Syrien. Han söker i minnet till skolan där han gick som 15-åring.

– Det var många där som ville få hjälp att lösa sina problem. En vän mådde dåligt, vi pratade mycket och han tackade mig senare för att jag funnits där. Jag märkte att jag hade förmågan att påverka.

När familjen kom till Sverige några år senare bestämde Ibbe Gnem sig för att lära sig svenska. Han gick i tre olika skolor – bestämd och fokuserad på att språket var nyckeln.

– Det är det bästa jag gjort. Till dem som kommer till Sverige – strunta i allt annat, lär dig svenska så löser sig resten.

För Ibbe Gnem löste sig livet, han studerade och startade ett IT-bolag. Efter många år valde han att sälja företaget. Och sökte efter nästa utmaning.

– Jag och min kompanjon Jan Lindqvist letade aktivt efter ett vårdbolag. Jag tänkte att om jag har ett vårdbolag – då kan jag slå ihop företagandet med mitt ideella engagemang.

Intresset för såväl den stora som den lilla världen har alltid funnits där. Han är med i flera föreningar och är en av grundarna till PIBF, Palestine International Business Forum, en samarbetsförening mellan svenska, palestinska och israeliska företag i syfte att skapa fred.

ANNONS

– Jag har varit nere själv många gånger, men det har minskat de senaste åren på grund av det politiska läget. Det känns fruktansvärt det som händer där nu, jag känner mig maktlös.

Desto mer makt att påverka händelser hade Ibbe Gnem i sitt eget liv. Han fokuserade på hemmaplan och sökte efter nästa utmaning. När han såg att Folktandvården sålde tio företag köpte han dem tillsammans med en kollega.

– De var väldigt slitna. Men nu har vi fördubblat omsättningen och har utökat med fyra kliniker till.

Så vad är nyckeln till framgång? Ibbe Gnem berättar om förändringar som klinikerna har genomgått: Renoveringar, specialister har anställts, kompetensen har höjts och ny utrustning har inhandlats.

– Det viktigaste är att personalen mår bra och trivs, då kommer oftast resten. Det är det som driver mig – inte det ekonomiska.

När Ibbe Gnem och hans kollega köpte tandvårdsklinikerna hade klinikerna en omsättning på 70 miljoner kronor. Den summan är nu nästan dubblerad.

På frågan om investeringarna var ett risktagande skakar Ibbe Gnem på huvudet.

– Äh, jag är inte rädd. Jag vågar satsa, för jag vet att jag gör mitt bästa – och lite mer än så.

Att nu Länsstyrelsen har beslutat att utse Ibbe Gnem till Årets pionjär är han glad – och tacksam över.

– Jag är tacksam att någon ser vad jag har gjort, tacksam över att jag har kommit så här långt. Jag hoppas att detta gör att jag kan inspirera fler entreprenörer.

Fakta

Har 14 kliniker och 180 anställda

Två priser delades ut i onsdags av länsstyrelsen: Årets nybyggare och Årets pionjär. Priserna vill främja företagandet bland personer med utländsk bakgrund.

Årets nybyggare gick till Temerlan Mamergov.

Ibbe Gnem har i dag 14 kliniker och 180 anställda.

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.