Regn tänder hopp om eld i Värmdö på valborg

Majbrasa i Gustavsberg.
Majbrasa i Gustavsberg.
Storstockholms brandförsvaret avråder från eldning inför valborg. Men Gustavsbergs vänner hoppas ändå kunna tända elden i Kyrkparken.
– Det ska ju regna och vara vindstilla – men självklart låter vi brandkåren bestämma, säger kassören Mats Björkman.

Sedan den 18 april har räddningstjänsterna i Stockholms län och länsstyrelsen avrått människor i länet från att elda. ”All eldning sker på eget ansvar”, skriver Storstockholms brandförsvar på sin hemsida.

Två eldansvariga

Men Gustavsbergs vänner hoppas ändå kunna tända sin brasa i Kyrkparken. Enligt SMHI väntar Gustavsberg 1,5 millimeter regn mellan klockan 11 och 17 på valborgsmässoafton. Dessutom ska det vara helt vindstilla vid 20.30 när föreningen planerar att tända brasan.

– Vi bedömer att vi har en säker plats med asfalterade vägar runt omkring och hoppas kunna genomföra arrangemanget. Vi har framdragit vatten och har brandsläckare och två personer som ska ansvara för elden. Men för säkerhetsskull vill vi att brandkåren ska bestämma, säger Mats Björkman.

Kan bli firande utan eld

Men Valborgsfirandet i Kyrkparken kommer att bli av oavsett om Gustavsbergs vänner får tända elden eller inte.

– Vi kan inte stoppa det. Det blir i så fall musik, korv och våfflor och fiskdamm för barnen. Men sjävklart blir det väldigt rumphugget utan eld – det är ju det som är vitsen med valborg, säger Mats Björkman.