Nära var fjärde 19-åring i Nacka har hål i tänderna

tandvård, tandläkare genre,
Tandhälsan varierar i olika kommuner i Stockholms län.
Tandhälsan hos Stockholms barn och ungdomar varierar väldigt mycket. I Nacka har 2,5 procent av treåringarna och nära en fjärdedel av 19-åringarna hål i tänderna.

Tandhälsan i Stockholm ser inte likadan ut i länets alla delar. Det visar en undersökning som Region Stockholm nyligen genomfört.

Unga i Danderyd, Vallentuna, Täby och Vaxholm har minst karies, medan Haninge, Salem, Botkyrka och Järfälla är bland de kommuner med störst problem.

I Nacka har 2,5 procent av treåringarna hål i tänderna, vilket är en mindre andel än snittet i länet. Bland 19-åringarna har nära en fjärdedel karies.

Tandhälsan sämre i utsatta områden

Undersökningen drar tydliga kopplingar mellan socioekonomisk status och god tandhälsa – detta trots att tandvården är fri för alla svenska barn.

– Det är såklart väldigt tråkigt, men det är inte ett problem som är unikt för Stockholm. Dessa tendenser finns över hela världen. Det sker väldigt mycket forskning på detta men det finns ännu inga svar på varför det ser ut såhär, säger Karin Fälldin (C), ordförande i tandvårdsberedningen i region Stockholm.

För att råda bot på problemet, i områdena med sämst tänder, genomför regionen nu en rad insatser.

– Bland annat så sker de första tandläkarbesöken vid två istället för vid tre års ålder i dessa områden. Det sker floursköljningar i skolorna och tandläkarklinkerna får mer pengar från Regionen när de tar emot patienter från de områden som har sämst tandhälsa, säger Karin Fälldin (C).

Tandhälsan god i länet

Däremot kan regionen i undersökningen konstatera att tandhälsan är god i länet.

– Generellt sett har vi en god tandhälsa i Stockholm. Undersökningen visar samma trender som vi har sett tidigare, säger Karin Fälldin (C).

Länets 19-åringar har 1,4 procent bättre tandhälsa än vid förra undersökningen. Det innebär att 57,3 procent har kariesskadade tänder.

Gruppen 7 till 14 år visar däremot upp en försämring på 1,4 procentenheter. Andelen personer i gruppen med tänder, skadade av karies, ligger nu på 34,1 procent.

3,7 procent av länets 3-åringar har kariesskadade tänder, det innebär att resultatet är oförändrat sedan 2017.