Ökad tandhälsa för barn – i starka områden

Tandhälsorapporten 2016 visar att tandhälsan har förbättras hos barn.
Tandhälsorapporten 2016 visar att tandhälsan har förbättras hos barn.
Barn och ungas tandhälsa blir allt bättre och i Värmdö har andelen treåringar med karies minskat med flera procent. Men skillnaderna är stora beroende på var man bor.

Tandhälsan har förbättrats hos barn och ungdomar, det visar Tandhälsorapporten 2016 för Stockholms län.

Tandhälsovårdare ska ge bättre tandhälsa hos barn.

Tandhälsovårdare ska ge bättre tandhälsa hos barn.

I Värmdö kommun har exempelvis tandhälsan för treåringar förbättrats. Där har andelen med karies på ett år gått ner, från 4,2 procent 2015 till 2,2 procent 2016, en stor förbättring på bara ett år.

Stora skillnader mellan områden

Det finns dock fortfarande skillnader i tandhälsa mellan olika stadsdelar och kommuner i länet. Vid mätningen 2016 hade 2,4 procent av treåringarna i områden där tandhälsan är som bäst kariesskadade tänder. I mer utsatta områden, där tandhälsan är som sämst, låg siffran på 9,7 procent.

Hälsovägledare för bättre tänder

För att förbättra tandhälsan satsar Stockholms läns landsting tillsammans med Karolinska institutet nu på ett Akademiskt Barntandvårdscentrum. Där får alla barn med karies en hälsovägledare som håller kontakt  per telefon en gång varannan vecka.

Karin Fälldin (C).

Karin Fälldin (C).

Karin Fälldin (C), ordförande i Tandvårdsberedningen i Stockholms läns landsting, tror och hoppas att satsningen kommer att göra skillnad.
– Den uppåtgående trenden vi nu ser i tandhälsa och minskade skillnader mellan olika områden är ett resultat av landstingets långsiktiga åtgärder. Det är ett idogt arbete och jag hoppas att den fantastiska verksamhet som akademiskt barntandvårdscentrum bedriver kommer leda till ännu fler förbättringar framöver, säger hon.