Tandläkare sjappade – patienter i sticket

Plötsligt var tandläkaren försvunnen.

Kvar stod patienter vid kliniken på Östermalm, ibland mitt i svåra behandlingar, och utan några journaler.

Tandläkaren är nu anmäld och söks av Inspektionen för vård och omsorg.

När patienterna kom till privattandläkaren på Östermalm fick de en kalldusch. Tandläkaren hade lämnat lokalerna i somras utan att meddela patienterna, varav flera var mitt i svåra behandlingar.

Många av kvinnans patienter anmälde det oannonserade försvinnandet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Men många av anmälningarna som kommit in handlar också om grov vanvård. Därför söker nu IVO efter tandläkaren.

– Vi söker henne eftersom vi har fått dessa anmälningar. Vi måste få journalerna och ett yttrande av henne för att kunna utreda ärendet, säger Eva Wastenson, enhetschef på avdelning öst på IVO.

Tänder som lossnat, felbehandlingar som en annan tandläkare kallat ”det jävligaste han sett”, och porslinständer som i verkligheten visat sig vara av det betydligt billigare materialet komposit. Det är lite av innehållet i några av de nio anmälningar angående kliniken som kommit in till IVO.

Vilket innebär att flera patienter, enligt anmälningarna, betalat stora summor för felaktig behandling som de nu riskerar att inte få ersättning för, eftersom försäkringskassan inte har några journaler att tillgå.

– Patienterna får söka sig till nya tandläkare och börja om från början. Och att det kan komma att kosta pengar är ju svårt att blunda för, säger Eva Wastenson.

När en privat klinik stänger ska journalerna skickas in till Landstingsarkivet så att patienternas vårdhistoria inte försvinner.

Några sådana journaler har dock inte kommit in till landstinget och patienternas vårdhistoria är borta.

Det allvarligaste med att en tandläkare bara lämnar en praktik och sina patienter är enligt Eva Wastenson att tandläkarjournaler används vid olyckor och brott för att kunna identifiera eventuella offer.

Kvinnan som ägde kliniken har i efterhand sagt till vissa patienter att hon befinner sig utomlands, men IVO vet inte om dessa uppgifter stämmer.

Och att en läkare bara lämnar en praktik utan förvarning är extremt ovanligt.

– De flesta sköter sådant här bra och hänvisar till andra läkare om de tvingas lämna sin praktik. Det har hänt tre gånger under mina femton år att en läkare försvinner på det här sättet, säger Eva Wastenson.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt kvinnan som tidigare drev kliniken. Och i lokalerna sitter nu en annan firma.

Patienterna får söka sig till nya tandläkare och börja om från början.Eva Wastenson, inspektionen för vård och omsorg