ANNONS

Nytt hopp tänds för nedläggningshotad skola

I utredningen on nya skolorganisationen i Vallentuna föreslås att lägga ner Karlbergsskolan.
I utredningen om nya skolorganisationen föreslås att även ha kvar Karlbergsskolan.
Efter kritik från allmänheten att lägga ner Karlbergsskolan väljer nu kommunen att tänka om. Nu ska förvaltningen även utreda möjligheten att låta skolan få stanna kvar i sina lokaler.
ANNONS

Vallentuna kommun genomför en översyn av grundskolan inför en kommande omorganisation. I utredningen som ska var klar om en månad har det föreslagits bland annat att Karlbergsskolans F-6 verksamhet flyttar över till Hjälmstaskolan.

Förslaget har mött en hel del kritik för att ha utelämnat fler alternativ för utvärderingen än att bara göra sig av med skolan. Nu vänder Barn- och ungdomsförvaltningen (BUF) i frågan och meddelar att man även även tittar på möjligheten att låta Karlbergsskolan få stanna kvar i sina nuvarande lokaler.

– Vi har lyssnat på de kloka synpunkter som kommit in under november och december. Sen har vi haft möte med vårdnadshavare senaset i Kulturhuset och fått in mejl och telefonkontakter, och det är det vi har reagerat på, säger Henrik Lennermark, utbildningschef i Vallentuna kommun.

Skapat oro och osäkerhet

De förslag till förändringar i skolorganisationen som kommunen gick ut med i höstas har framkallat både frustration och förvirring bland allmänheten. Det på grund av att många har tolkat information som ett politiskt beslut redan var taget och att personal och elever på Karlbergsskolan ska omplaceras.

– Jag kan förstå att det har skapat oro, framförallt när det inte fanns med att behålla verksamheten i Karlbergsskolans lokaler, i de två förslag vi presenterade före jul.

– Men det har varit en medveten strategi när vi satte igång utredningsarbetet i augusti att jobba med en öppen dialog. Vi har fört dialog med politiken, fackliga parter, personal och vårdnadshavare. Alternativet hade varit att förvaltningen suttit ensam utan att kommunicera någonting alls. De tänker jag hade varit en sämre metod. Nu visar det här att vi har påverkats av de synpunker som kommit till oss.

De föräldrar som fundera på att sätta sina barn i Karlbergsskolan. Vad har du att säga till dem?

ANNONS

– Nu ligger skolvalet parallellt med att vi gör den här utredningen, vilket är en försvårande omständighet både för vårdnadshavare och förvaltningen. Tidigare har vi hänvisat barn till Hjälmstaskolan utifrån de förslag som fanns före jul. Men nu har vi gått ut med information att det går alldeles utmärkt att välja Karlbergsskolan och den möjligheten har alltid funnits.

Motverka tomma skollokaler

Det övergripande syftet med omorganisationen är att få färre högstadieskolor koncentrerade till centrala Vallentuna. Dessutom kommer Hagaskolan när den är färdig skapa ett överskott av skolplatser.

Därför ansåg förvaltningen som ett tänkbart scenario att slå ihop skolorna Karlbergsskolan med Hjälmstaskolan, och även Ekebyskolan och Hammarbacksskolan.

– I och med när Hagaskolan är på plats ser vi ett mindre behov av lokaler. Och då ansåg vi i den första två förslagen att Karlbergsskolans lokaler kunde stängas av. Men nu får vi tänka om och titta på möjligheten att låta skolan få finnas kvar.

Tanken är att utredningen ska vara klar till nästa sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) den 20 februari.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.