Ett batteri överhettades. Elden spred sig i motoryachten Loris där den låg vid Pålsundet. Medlemmar från Heleborgs båtklubb och brandkåren lyckades rädda båten, men skadorna var stora.
– Någon form av elfel gjorde att allt höll på att gå åt pipsvängen, säger hamnkaptenen Pelle Ennerling.
Branden orsakades av ett elfel i ett batteri förra sommaren.
Martin Prieto Beaulieu
Historiskt värdefull
Träbåten är inte vilken som helst. Den byggdes 1913 åt finansmannen Ivar Kreuger och har haft många kända passagerare. Efter Kreugerkraschen har båten haft ett flertal ägare.
– Hon representerar en stor del av svensk historia och båthistoria. Kreuger hade många båtar, men det här är den enda som finns kvar i original.
Pelle Ennerling, hamnkapten vid Heleneborgs båtklubb.
Martin Prieto Beaulieu
Hotas av tunnelbanan
Branden inträffade förra sommaren. Under vintern har båten genomgått en stort renoveringsarbete. Nu är hon reparerad och ligger åter vid sin plats i Pålsundet.
Båtens är den längsta klubben har och måste därför ligga längs med sundet. Eftersom hon tar mycket utrymme ligger hon farligt till om klubben får färre platser. I bygget av nya tunnelbanan ska en teknikbyggnad uppföras och förslaget är att det blir på Långholmen, vilket skulle begränsa klubbens yta.
De har därför startat en namninsamling för att byggnaden i stället ska läggas vid Lorensberg på andra sidan sundet.
– Där skulle den inte störa någon. Vi vill skapa opinion för att få regionen att tänka om, säger Pelle Ennerling.
Kaptenen säger nej till t-banans hus på Långholmen
En teknikbyggnad för nya tunnelbanan väcker känslor på Långholmen. Nu har det släppts en visionsbild – och anrika båtklubben bredvid menar att huset hotar deras verksamhet.
Under Långholmen byggs nya gula linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. För att tunnelbanan ska få el krävs en teknikbyggnad. Den måste ligga mitt emellan stationerna och rätt i förhållande till tunnlarna.
Att hitta en plats i innerstan där en sådan byggnad kan uppföras, utan att omgivningen påverkas, är svårt. Valet har fallit på ett område mellan Västerbron och Långholmens bollplan.
– Här tycker vi att vi har gjort en rimlig avvägning och säkerställt att det allra mesta av platsen kommer att kunna användas på samma sätt som i dag, säger Kajsa Nilsson, ansvarig för planeringen av sträckningen i fråga, i en kommentar.
Pelle Ennerling, hamnkapten på Heleborgs båtklubb, Långholmen.
Ellinor Hall
"Låsta i sin position"
Byggnaden ska vara 160 kvadratmeter stor. En del av ytan används på sommaren som husbilscamping och på vintern av Heleneborgs båtklubb för uppställning av båtar.
Mitt i har tidigare skrivit om planerna och den kritik som riktats mot husets placering. Heleneborgs båtklubb är inte nöjd med den dialog som hållits med regionen.
– Vid vårt senaste möte stod det klart att de var låsta i sin position. Trots våra rejäla inlagor och svidande kritik för deras undermåliga kulturmiljöanalys, säger hamnkaptenen Pelle Ennerling.
Heleneborgs båtklubb menar att teknikbyggnaden gör att klubben får plats med färre båtar vilket även ger färre båtar i kanalen – att det skadar ett turistmål och kulturarv.
Stort kulturhistoriskt värde
Heleneborgs båtklubb vid Långholmen grundades 1919, och är en av stans äldsta. Enligt förvaltningen upptar teknikbyggnaden runt fem procent av den yta som klubben använder för vinteruppställning.
– Vår uppfattning är att de inte alls tar till sig av vårt kulturvärde och värdet att inte störa den unika samlingen av träbåtar. De får det att låta som att det skulle påverka tio båtar, men det håller jag inte för sannolikt. Speciellt under det flera år långa byggnadsskeendet, då är det nog 50 av våra 200 båtar som går bort.
Så här kan den nya teknikbyggnaden på Långholmen komma att se ut.
Region Stockholm/Sweco
Sammantaget bästa platsen
Förvaltningen har tittat på fler platser – i parken norr om nuvarande plats, söder om fotbollsplanen och söder om Pålsundet – men menar att det här sammantaget är den bästa.
– Det handlar om flera olika saker, från avstånd till tunnlarna till påverkan på natur- och kulturmiljön under byggtiden. Vi har även tittat på byggnadens storlek och utformning. Det är alltid viktigt, speciellt på en plats som används för rekreation och där många rör sig, säger Kajsa Nilsson.
Nästa steg är att planerna går ut på granskning. Byggstart är preliminärt satt till början av 2030-talet.
Förslaget är att bygga en likriktarstation för nya tunnelbanan i det här området, strax väster om Västerbron. Det är i dag parkmark och uppställningsplats för båtar på vintern.
Victor Malmcrona
Teknikbyggnaden
Storlek: 160 kvadratmeter.
Var: Långholmen, mellan Västerbron och Långholmens bollplan.
Den måste även kunna nås för service dygnet runt. Större fordon måste också kunna nå den för underhållsarbeten.
Innan byggnadens placering och utseende är helt fastställt ska planen för järnvägen ställas ut på granskning. Det är sista chansen att tycka till.
Enligt den preliminära tidplanen kan teknikbyggnaden börja byggas i början av 2030-talet.
Källa: Förvaltning för utbyggd tunnelbana
"Den huvudsakliga stötestenen är att vi inte ska ha en teknikbyggnad mitt på Långholmen. Att placera den på andra sidan Pålsundet, på en föga använd plats, hade varit mycket bättre," säger Pelle Ennerling, hamnkapten på Heleborgs båtklubb.
Mitt i/Region Stockholm/Ellinor Hall