ANNONS

Tandtrollen syns knappt till bland 3-åringar

tandvård
Tandhälsa grundläggs tidigt i livet.
Mindre än 1 procent av Danderyds 3-åringar har karies i tänderna vilket placerar kommunen i topp i Stockholms län när det kommer till tandhygien.
– Vi har en god munhälsa i Stockholm och den är extremt bra i Danderyd, säger Maija Johnson.
ANNONS

Endast 0,9 procent av Danderyds 3-åringar karies i tänderna. Det gör att Danderyd hamnar i topp i Stockholm där snittet av alla kommuner ligger på 3,7 procent.

Det fastställer Stockholms läns landsting i sin färska rapport ”Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2017”.

I rapporten går det även att se att av alla 19-åringarna i länet som har kariesangrepp på sidytorna har Danderydsungdomarna minst, endast 15,4 procent. Det går att jämföra med snittet för hela Stockholms län som ligger på 28,9.

Tandhälsan i länet har under flera år förbättrats och betecknas av Stockholms läns landsting som mycket god.

Det är det här vi strävar efter

Maija Johnson, klinikchef Folktandvården

På Folktandvården i Mörby centrum gör Maija Johnson sin första dag som klinikchef. Hon har varit tandläkare i över 30 år och ser positivt på den nya rapporten.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Danderyd är ett starkt socioekonomiskt område och det lättare att nå människor i detta område. Här är de boende stabila och stannar ofta länge i kommunen. Sedan finns det en hög medvetenhet hos föräldrar här. Vi har en god munhälsa i Stockholm och den är extremt bra i Danderyd, säger Maija Johnson.

Hur känns det att få jobba i en kommun med så god tandhälsa?

– Klart att det är jätteroligt, det är det här vi strävar efter. Glädjande är också att 19-åringarna har så bra tandhälsa, säger hon.

ANNONS

I den nya rapporten konstateras att socioekonomiska förhållanden har stor betydelse för barnens tandhälsa. I områden där föräldrar generellt har högre utbildning och högre inkomster har barnen mer sällan karies.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.