ANNONS

Det ska du tänka på när du cyklar i vinter

Eszter Simone, butikschef på Cykloteket i Häggvik.
Eszter Simone, butikschef på Cykloteket i Häggvik.
Nu börjar det bli dags att preppa cykeln för vintermånaderna och byta till vinterdäck. Då många cykelbanor saltas krävs mer underhåll än vanligt för att hålla cykeln i bra skick.
ANNONS

Redan förra veckan började kunder komma in med sina cyklar för att byta till vinterdäck på Cykloteket i Häggvik. Till skillnad från bilar finns det ingen regel om att man måste ha vinterdäck på cykeln, men många väljer att ta det säkra före det osäkra – vinterdäck på cykeln kan rädda dig från olyckor på grund av isigt underlag.

– Det är ganska tidigt ute att byta däck nu, men det är bra för det är nu det börjar och sedan brukar det bli kö, säger butikschefen Eszter Simone.

Vad ska man tänka på när man cyklar på vintern? 

– Att man gör rent cykeln framförallt på grund av att många vägar saltas. Det förstör cykeln rejält så man måste vårda den regelbundet.

Hundratals vill ta sig igenom vintern på cykel

Det finns också cyklar som är mer lämpade för vintercykling än andra, till exempel cyklar som har integrerad växling, så kallad navväxel, men det går utmärkt använda vilken cykel som helst bara man ser till den.

Vinterdäck för cyklar.

Hur ofta behöver man underhålla cykeln? 

ANNONS

– Precis som bilar som börjar rosta så går cyklarna också åt på grund av saltet, så om du cyklar varje dag så behöver man tvätta den två till tre gånger i veckan, säger Eszter Simone.

Använder man den någon gång ibland bör man göra det efter varje gång man har cyklat, annars fräter det på cykeln mellan gångerna.

– Tyvärr är vintern inte snäll mot cyklar – men det är fortfarande billigare att byta kedjekassett än att köpa ett SL-kort.

Det är också viktigt att tänka på lysen och reflexer så att man syns ordentligt i trafiken. Vill man byta till vinterdäck kan man göra det själv eller i butik. Vinterdäck kostar ungefär från runt 300 kronor och uppåt.

Ulrika: Blivit bättre förutsättningar för cykel

Fakta

Cykelregler och utrustningskrav

  • Cykeln ska ha ringklocka och broms.
  • Alla under 15 år måste använda hjälm.
  • I mörker måste cykeln ha belysning och reflexer.

Mer information om belysning och reflexer hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

Källa: Transportstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.