Tantobadet får egen bastu

Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening, och Ingrid Sillén på bryggan där rampen till den nya bastun ska vara på plats i mitten av juni.
Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening, och Ingrid Sillén på bryggan där rampen till den nya bastun ska vara på plats i mitten av juni.
Modell av hur bastun kan komma att se ut.
Modell av hur bastun kan komma att se ut.
Tre konstgjorda sexmeterspalmer placeras vid badet.
Tre konstgjorda sexmeterspalmer placeras vid badet.
Mårten Niklasson och Ingrid Sillén från styrelsen för Tanto Bastuförening ser fram emot sommaren.
Mårten Niklasson och Ingrid Sillén från styrelsen för Tanto Bastuförening ser fram emot sommaren.
Redan i sommar blir det premiär för innerstans första offentliga bastu vid Tantobadet – med direktkontakt med vattnet.

Badet får samtidigt ett lyft med nya palmer och ny belysning till utegymmet.

Badplatsen vid Tantolunden blev en stor publiksuccé när den invigdes för två somrar sedan. Men något saknades, tyckte Ingrid Sillén och skrev förra året ett medborgarförslag om att det borde byggas en bastu vid badplatsen.

En lysande idé, tyckte stadsdelsnämnden som klubbade igenom förslaget med motiveringen att en bastu skulle förlänga badsäsongen och skapa mervärde till badet.

Och redan i sommar blir bastun verklighet.

– Det känns jättekul att det blir av, säger Ingrid Sillén, som också sitter med i styrelsen för Tanto bastuförening som ska sköta bastun.

Bastun ska ligga på en egen brygga som man ska nå från en ramp på badbryggan som i dag ligger längst västerut. Bastun blir vedeldad. Den ska rymma ett tiotal personer och vara anpassad för rullstolsburna. Den kommer även ha solceller på taket för att elektriciteten och larmet ska fungera.

Föreningens tanke är att bastun ska kunna användas året om. Dels av föreningens medlemmar, dels av gäster som kommer på besök. Men exakt hur bokningssystemet ska se ut är ännu inte klart. Inte heller vad det ska kosta att lägga sig på laven.

– Vi tittar på det just nu, ­säger Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening.

Kommer man att få dricka öl i bastun?

– Nej, ingen alkohol. Vi resonerar på samma sätt som man gör i de kommunala simhal larna.

Att bada bastu är ett sätt att umgås, tycker både Ingrid Sillén och Mårten Niklasson.

– Det är en lätt euforisk känsla när man går från varmt till kallt. En bastu gör att man kan njuta av kylan på ett helt annat sätt, säger Mårten Niklasson.

Ingrid Sillén tycker att en stor fördel är att badsäsongen förlängs.

– Att det går att bada även när det är kallare i vattnet.

Blev bastun som du tänkt dig?

– Njae, jag hade nog tänkt mig att den åtminstone skulle bli dubbelt så stor. Men jag är glad att den byggs överhuvudtaget, säger Ingrid Sillén.

För den som är intresserad att bli medlem i bastuföreningen är det enklast att gå med i den offentliga gruppen ”Tanto bastuförening” på Facebook. Den har just nu nära 200 medlemmar.

Bastun kostar skattebetalarna runt 350 000 kronor. Den ska vara på plats i mitten av juni, enligt stadsdelsförvaltningen.

I innerstan finns en annan bastu, i Fredhäll. Den är dock bara tillgänglig för föreningens medlemmar.

Årets palmer blir av plast

Palmerna i Tantolunden byts ut till plastvarianter. Anledningen är skadegörelse från besökare.

Playan vid Tantobadet har de senaste åren haft en Söderhavsökänsla – med palmer som vajat i vinden intill sandplanen som ligger bredvid badplatsen.

Även i år ska tre sexmeters palmer sättas upp. Men det blir inte samma sort som tidigare år. Nu kommer palmerna att vara gjorda av plast.

Skälet till att palmerna byts ut är att de gamla palmerna utsattes för skadegörelse.

– De hade stammar med fjäll där folk klättrade upp och förstörde palmbladen. De nya palmerna har släta stammar, säger Kenneth Kempendahl, stadsmiljöchef på Södermalm.

Palmerna som tidigare stått i Tantolunden var så kallat halväkta. De hade inga rötter, men riktiga blad och stammar som behandlats för att kunna hålla. De nya är helt konstgjorda, och förhoppningsvis svårare att utsätta för skadegörelse. De nya palmerna ska sättas ut i början av juni.