ANNONS

Tantobadet kan vara förorenat

Nya Tantobadet stod klart i maj. Men badplatsen ligger nära förorenad mark och prover har visat förhöjda halter av tungmetaller.
ANNONS

Sommar, sol och bad – men många av baden i Stockholm kan vara förorenade. Tantobadet är ett av 200 vattendrag som ligger nära platser som pekats ut som riskområden på grund av miljögifter, visar en granskning som SVT Pejl har gjort.

I närheten låg tidigare en nysilverfabrik som använde klorerade lösningsmedel och metaller. Området har fått en klass två-märkning och utgör ”stor risk för människors hälsa och miljön”, enligt länsstyrelsen. Ändå valde stadsdelen att bygga ut Tantobadet.

– Det är ett fint område med stora gräsmattor så det var en avvägning, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen.

För att platsen skulle kunna användas som bad rensades botten på skräp och täcktes med sand. Men när prover togs på sedimentet visade det sig innehålla förhöjda halter av arsenik, kadmium och zink. Ingen bedömning av hur hälsofarligt det är har gjorts. Jerzy Slazak menar dock att där är riskfritt att bada.

– Föroreningarna är bundna i sedimentet. Vid strandkanten har vi lagt ny sand och när det gäller bryggorna badar man direkt på djupt vatten och når aldrig ner till bottnen.

Naturvårdsverket menar dock att man inte vet vilka effekterna kan bli på miljö och hälsa.

– Ofta visar det sig först om 20 år. Där det finns föroreningar ska man vara försiktig och undvika kallsupar, säger Anneli Nivrén, presschef vid verket.

Åtal efter vansinnesfärd i staden

SÖDERMALM En 26-årig man har åtalats på flera punkter, bland annat för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada efter en vansinnesfärd genom Stockholm. Det var den 9 juni som mannen under en polisjakt vid flera tillfällen körde mot trafiken, på trottoarerna och mot rödljus. Han passerade även övergångsställen i hög fart och tvingade fotgängare att väja eller kasta sig undan. Vid ett tillfälle körde han rakt in i en annan bil varpå föraren blev lindrigt skadad.

ANNONS

Mannen åtalas också för grovt vapenbrott eftersom han hade en skarpladdad pistol i bilen.

södermalm Två kvinnor i 20-årsåldern ska under en dag i juli ha gått in på tre olika gym, brutit upp låsen på flera skåp och stulit bland annat pengar, kläder, mobiltelefoner och busskort. De är nu misstänkta för stöld och bedrägeri.

Vid två tillfällen ska de ha kommit över bankkort som de sedan använt för att göra inköp. Den ena kvinnan­ är även misstänkt för urkundsförfalskning efter att ha skaffat sig medlemskap på gym­kedjan i en annan persons namn.

Är man i ett område där det finns föroreningar ska man vara försiktig och undvika kallsupar.

Unga kvinnor länsade värdesaker ur gymskåp