ANNONS

Tantolunden – ett av Söders knarkcentrum

Narkotikahandel sker på flera platser på Söder, säger narkotikapolisen Annika Ljung.
Narkotikahandel sker på flera platser på Söder, säger narkotikapolisen Annika Ljung.
Parker, torg, lekplatser – och utanför polishuset. Här säljs droger öppet på Södermalm.
– Det finns väldigt mycket narkotika i omlopp, säger Annika Ljung, chef för knarkpolisen.
Nu hittas allt fler unga narkomaner av polisen.
ANNONS

Tantolunden. På dagen lockar parken allt från barnfamiljer till flanörer. På natten lockas mer ljusskygga individer till grönområdet.

Grannar i Drakenbergsområdet har vittnat om att de ser knarkförsäljningen från sina fönster. Polisen är väl medveten om problemet.

– Man borde kanske inte ha stora buskage här. Det gör att det blir undangömt, säger Annika Ljung, chef för narkotikapolisen på Södermalm.

Ny polisgrupp

För ungefär ett år sedan bildades en spjutspetsgrupp inom polisen på Södermalm, med fokus på att stoppa narkotikan.

Gruppen är dagligen ute på gator, torg och parker för att spana efter påtända ögon och personer som kan tänkas sälja droger. Ett fokus riktas också mot att leta upp ungdomar som är i riskzonen att fastna i ett narkotikaberoende.

Det finns platser där det mer eller mindre pågår öppen knarkhandel. Som i Tantolunden, Björns trädgård, Fatbursområdet, Johan Helmich Romans park, Mariatorget och Slussen.

– Det är knytpunkterna på den öppna drogmarknaden, säger Annika Ljung.

Handel, främst med narkotikaklassade tabletter, sker även på Torkel Knutssonsgatan – i stort sett utanför polishuset. Att se hur droghandeln pågår från sitt tjänsterum känns inte bra, säger Annika Ljung.

– Vi kan rapportera, men andra krafter i samhället måste också in så att de här personerna får vård.

ANNONS

”Det går att hitta allt på Södermalm”

Nya drogscener poppar ständigt upp. Som Droskans parklek på Folkungagatan. Förra hösten var det problem med droghandel på Katarina kyrkogård, där människor injicerade i minneslunden. Nu är det lugnare där, hälsar kyrkopersonalen.

– De byter platser när vi gör punktinsatser, säger Annika Ljung.

Drogerna som är i omlopp är allt från cannabis och narkotikaklassade tabletter – till tyngre droger som heroin. Kokain är vanligast framför allt i krogsvängen.

– Det går att hitta allt på Södermalm, säger Annika Ljung,

Södermalm sticker ut genom att det finns ett särskilt stort missbruk av narkotikaklassade läkemedel. Söder har länge varit en centralort för missbrukare i stan, här finns ovanligt många vårdinrättningar för missbruk. Det gör att även missbrukare från andra delar av länet kommer till stadsdelen för att få recept och tabletter utskrivna.

– Och ibland säljer de vidare sina piller, säger Annika Ljung.

Andra som langar är allt från hemlösa till unga som kommer till Sverige utan föräldrar och kriminella nätverk. De är svårt att ge en generell bild. En sak har langarna däremot gemensamt.

– Det är väldigt ofta män. Det är väldigt sällan kvinnor, säger Annika Ljung.

Unga har inte fångats upp

I början av 2015 gjorde polisen en stor omorganisation. I samband med den försvann narkotikapoliser som hade knark som sin specialkompetens. Ett stort misstag, visade det sig.

Hösten 2016 valde polisledningen att återföra knarkgruppen på Södermalm. Men den förlorade tiden däremellan märks av.

En av de värsta konsekvenserna är kanske att unga med missbruk, som skulle ha kunnat fångats upp, inte gjorde det.

– Under ett tag såg vi ett väldigt stort tapp med unga som kom till oss från polisen, säger Mikael Jeppson, chef Framtid Stockholm och ungdomsjouren.

Jouren jobbar uppsökande i stan och rör sig varje dag i områden där det finns ungdomar med riskbeteenden, som att använda droger.

Det finns en liberal syn på cannabis.

Mikael Jeppson, ungdomsjouren

På Söder handlar det om Skinnarviksberget, Björns trädgård och Tanto. Drogen som främst är i omlopp bland unga är cannabis.

– Det finns en liberal syn på cannabis, både bland unga och i vissa fall även hos föräldrarna. Man tror att det är ofarligt att använda, men det är inte vår erfarenhet, säger Mikael Jeppson.

Har tappat mark

Annika Ljung håller med om att polisen tappat mark under tiden när knarkpoliserna inte funnits. Det märks nu i deras arbete.

– Det behövs spjutspetskompetens. Vi har ökat markant i att upptäcka nya unga personer. Nu kan vi försöka avbryta deras missbruk, ge hjälp i tid. Att få ett samtal från en förälder om att man räddat deras son eller dotter, det är det som gör att man orkar gå vidare.

Fakta

Var tredje 17-åring har drogat

Unga använder narkotika mer än vuxna.

Var tredje gymnasielev i tvåan på Södermalm uppger att de provat narkotika. Var tionde har använt droger den senaste månaden.

3 procent av de vuxna i Sverige uppger att de använt narkotika det senaste året.

I fjol anmäldes 2324 narkotikabrott i Södermalm stadsdel. Vanligaste är innehav. Första halvåret i år anmäldes 1644 narkotikabrott.

Narkotikabrott är ett typiskt så kallat spaningsbrott, det menas att fler brott upptäcks ju mer polisen prioriterar narkotika.

86 procent av de misstänkta för narkotikabrott är män

Källa: Brå, CAN, Stockholmsenkäten
Fakta

Här äljs knarket öppet på Södermalm

Tantolunden
Björns trädgård
Fatbursområdet
Johan Helmich Romans park
Slussen
Mariatorget
Torkel Knutssongatan
Droskans parklek

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.