Min lokala hjälte

Tar avstånd från sexistisk tävling

Filippa Sande och Fideli Rosell, som går i trean på Kärrtorps gymnasium, tycker inte att tävlingen är okej. ”Det är fel att göra människor till objekt”, säger Fideli.
Filippa Sande och Fideli Rosell, som går i trean på Kärrtorps gymnasium, tycker inte att tävlingen är okej. ”Det är fel att göra människor till objekt”, säger Fideli.
Elever på Kärrtorps gymnasium har utnämnts till ”Veckans liggunderlag” på Facebook.

– Det är inte okej, tycker Fideli Rosell, ordförande i skolans elevkår.

Även skolans ledning tar avstånd från tävlingen.

Flera skolor har uppmärksammat att elever har haft sidor på Facebook där flickor korats till ”lammkött”.

På Kärrtorps gymnasium heter det i stället ”liggunderlag” och där kan både pojkar och flickor utnämnas.

Tävlingen startade för några veckor sedan. För att kvala in gäller det att ha potential att vara framgångsrik hos andra pojkar och flickor på skolan.

”Vad krävs egentligen?” frågar sig sidans skapare och uppmanar eleverna att komma med tips på den de helst skulle vilja använda som liggunderlag.

Hittills har ett par elever utsetts till ”Veckans liggunderlag”. De beskrivs som snygga och eftertraktade med både rätta stilen och utstrålningen.

Några nedsättande kommentarer finns inte men Fideli Rosell, som är ordförande i Kärrtorps elevkår, och eleven Filippa Sande utesluter inte att många kan ta illa vid sig.

– Även om ingen har blivit kränkt hittills så betyder inte det att det inte kan ske. Det är fel att göra människor till objekt, säger Fideli som tycker att tävlingen är förkastlig.

Filippa Sande håller med.

– Jag tror att många elever tänker att man inte ska ta den här tävlingen så seriöst, att det inte är menat på allvar utan bara en kul grej. Men just för att det ska vara så himla roligt kan det ju vara svårt för den som inte gillar att bli utnämnd att säga ifrån, säger hon

De påpekar också att arbetsgivare numera ofta kollar sociala medier vid rekryteringar.

– Hur kul är det då att finnas som liggunderlag när man söker jobb? Och ”Veckans liggunderlag” låter ju så grovt, säger Filippa Sande.

Göran Nilsson, en av rektorerna på Kärrtorps gymnasium, kände inte till den aktuella Facebook-tävlingen innan Lokaltidningen Mitt i hörde av sig, men säger att skolan tidigare reagerat mot tävlingar som ”Veckans babe” och liknande.

– Vi tar det här på allvar och ser det inte som någon lek. Sådant här kan verka oskyldigt i början, men utvecklas till mobbning, säger Göran Nilsson.

Som en första åtgärd ska han nu ta upp frågan på skolans nästa elevkonferens, där både elevrepresentanter och lärare närvarar, för att höra hur eleverna själva ser på saken.

– Även om vi inte kan få stopp på sidorna, så kan vi som skola markera att vi inte tycker att det här är lämpligt, säger han.

Även på Vittra gymnasium på Södermalm har ”Veckans liggunderlag” utsetts. Där kunde enbart pojkar koras, vilket eleverna ansåg vara mer okej än om en flicka skulle få samma benämning.

Ann Werner, genusforskare vid Södertörns högskola, är inte förvånad över att eleverna upplever att det skulle vara skillnad.

– Det finns en uppfattning om att vi skulle bli mer och mer jämställda i vårt samhälle. Den döljer att tjejer och killar behandlas olika, säger hon.

Att förändra det tror hon tar tid.

– Människors syn på män och kvinnor formas av samhället och kulturen i stort. Det finns ingen enkel lösning på detta, däremot kan man arbeta för politiska förbättringar i hela samhället, till exempel när det gäller synen på killars och tjejers sexualitet.

Fakta

Inte ovanligt

Liknande tävlingar har uppmärksammats på flera andra skolor, till exempel:

Gångsätra gymnasium, Lidingö.

Bromma gymnasium, Bromma.

Vittra gymnasium, Södermalm.

Katedralskolan, Linköping.