Tar bort containern – för att stoppa nedskräpning

Efter månader av klagomål på nedskräpning bredvid en container för tidningsinsamling fick det ansvariga företaget nog.

Lösningen: containern togs bort från platsen.

Redan i november började klagomålen på den skräpiga stationen vid Svalgången strömma in till Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). Allt från grovavfall till kläder dumpades bredvid containern för tidningar.

– Vi hade en dialog om städningen med vår entreprenör som sköter den. Den är känd för att vara ett problem och vi vet att det är problem med nedskräpning i det området, säger Annica Dahlberg på FTI.

Men problemet kvarstod, och under februari och mars i år rasade många Sollentunabor i sociala medier mot att entreprenören inte lyckades hålla rent.

– Det såg för jäkligt ut och det gick flera månader innan det hände något, säger Helenelundsbon Jan Cox.

Även Håkan Carlsson är besviken på städningen i området.

– Hela Eriksbergsområdet är en bortglömd enklav, säger han.

Häromveckan försvann containern plötsligt, och det städades upp på platsen. Enligt FTI löste entreprenören problemet genom att ta bort containern.

– På denna typ av platser med endast en behållare kan entreprenören ta bort en container på eget bevåg om det inte går att lösa. I ett sådant läge ställer vi kravet att de ska fortsätta hålla rent på platsen i cirka en månad framåt, säger ­Annica Dahlberg på FTI.

Hon menar att konsekvensen är olycklig om den påverkar servicen för invånarna negativt.

– Vi vill ju ha stationer på så många ställen som möjligt där efterfrågan är stor, säger Annica Dahlberg.

Hon tror att en bidragande orsak är att containern vid Svalgången inte är en av de stationer som utnyttjas ofta.

– Det är förmodligen det som har skett, då blir det långt mellan gångarna den töms. Då blir det också längre mellan tillsynen, och vi blir mer beroende av rapporter från allmänheten, säger Annica Dahlberg.