HD tar inte upp Brommamordet

Högsta Domstolen
HD tar inte upp fallet, trots riksåklagarens överklagan.
Högsta domstolen kommer inte att ta upp fallet om mordet på Lotta Rudholm i Bromma.
Därmed fastställs straffet på 18 års fängelse för 33-åringen.

Högsta domstolen väljer att inte ta upp det uppmärksammade Brommamordet på Lotta Rudholm, skriver Sveriges Radio.

Straffet för den 33-årige man som dömts för mordet fastställs därmed till 18 års fängelse.

Tingsrätten dömde först mannen till livstids fängelse, men hovrätten sänkte senare straffet till 18 år. Då valde riksåklagaren Anders Perklev att ta fallet till Högsta domstolen, där han hoppades att domen åter skulle höjas till livstids fängelse.

”Den sammantagna strafftiden enligt hovrättsdomen ligger på en nivå som motsvarar vad som krävs för att döma till livstids fängelse” och ”det vore av stor vikt som ledning för rättstillämpningen om Högsta domstolen tar upp målet och prövar om fängelsestraffet i stället bör bestämmas till fängelse på livstid”, konstaterade han i ett pressmeddelande efter hovrättens dom.

Högsta domstolen prövar endast fall som bedöms vara av vikt för ledning av rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl att göra så, och den här gången kom alltså HD fram till att inte meddela prövningstillstånd.

Mer om Brommamordet:

Domen överklagas till HD

Lottas mördare får sänkt straff

Livstids fängelse för Lottas mördare

 

 

Fakta

Mordet

Den 4 juni i år blev Lotta Rudholm svårt misshandlad av en 33-årig man, som hon träffat sedan en tid tillbaka, i sin lägenhet i Bromma. Misshandeln, främst riktad mot hennes huvud, var av sådan grad att hon aldrig återhämtade sig från skadorna som uppstod, och tre dagar efter misshandeln dog hon på sjukhus.

33-åringen ringde själv till polisen direkt efter misshandeln och greps på plats. Då var han påverkad av narkotika, anabola steroider och alkohol. Han är även tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott. 2005 dömdes han i hovrätten till åtta års fängelse för grov misshandel på en man, som senare avled på sjukhus på grund av skadorna.