De tar jämställdhetsuppdraget på allvar

Anna Johansson är idrottslärare och vill leda in unga tjejer i ledarskap.
Anna Johansson är idrottslärare och vill leda in unga tjejer i ledarskap.
Den 8:e mars uppmärksammar vi givetvis kvinnorna och i Bro finns två kommunanställda som tar jämställdhetsuppdraget på fullaste allvar. Idrottsläraren som kämpar för kvinnligt ledarskap och bibliotekarien som tänker inkluderande.

Anna Johanssons kontor på Härneviksskolan avslöjar direkt hennes ämnesområde. Vattenflaska, innebandyklubbor och en megafon hittar man här. Hon undervisar alltså i idrott och hälsa för årskurs ett till sex.

När hon började arbeta på skolan för några år sedan så var det självklart att hon skulle fortsätta som hon alltid gjort. Hennes elever får aldrig någonsin delas in i tjejer och killar.

– Det spelar ingen roll vilket kön du har, det handlar om individen. Och det är så vi måste se på det, vi måste kunna sammarbeta med alla.

Ett annat viktigt uppdrag som Anna Johansson tar på fullt allvar är möjligheten att leda in tjejer i ledarskap. Alla elever får hålla i lektioner och det är enligt Anna extra viktigt att tjejerna får chansen at göra redan i tidig ålder.

– För det är lite så, att vi tjejer inte får just den chansen i samhället annars.

Samhällsspegling

Någon kilometer bort, på biblioteket, står Martina Olsson med ungefär 20 böcker på disken. Nu ska hon försöka välja ut tre utav de som känns extra viktiga för bibliotekets besökare, så här på internationella kvinnodagen, så är det inte en lätt uppgift.

– Det finns så otroligt mycket att lyfta fram. Här finns alla möjligheter att förkovra sig inom ämnet.

 

Martina Olsson tipsar om tre böcker att läsa på internationella kvinnodagen. Eller vilken dag som helst.

När man på biblioteket i Bro tar emot klasser och elever från kommunens skolor så är Martina noga med att det finns en bredd i det man tipsar om, för att det samtidigt ska spegla hela samhället.

– Vi tänker inkluderande, att det alltid ska finnas med en bok med till exempel HBTQ-tema.

Dagen till ära skyltar biblioteket med ett antal böcker som framhåller kvinnor och jämställdhet. Martina kan verkligen tipsa Broborna att passa på att komma in och läsa om starka kvinnor som har försökt förändra samhället och tillvaron.

– Det är klart att biblioteken spelat en stor roll för jämnställdhetskampen, avslutar Martina Olsson.

 

På biblioteket i Bro finns alla möjligheter att förkovra sig inom kvinnofrågan.