Så tar skolbarnen sig hem

Skolor och förskolor håller extraöppet under onsdagen för att ge alla chans att hämta sina barn. Samtidigt kämpar pendlare att ta sig hem när alla bussar är inställda och trafiken står still.

Snöovädret fortsätter att ställa till problem i trafiken. På väg 222 står trafiken helt stilla och läsare rapporterar om att det tar timmar att ta sig sträckor som vanligtvis tar en halvtimme. På Värmdö kommuns hemsida skriver man att snöröjningen i Värmdö är igång hela tiden, med särskilt fokus på vägar och bussvägar.

All SL-trafik i kommunen är fortsatt inställd, vilket särskilt påverkar skolor, förskolor och skolskjuts.

Läs mer: Så tar du dig hem i snökaoset

Därför väljer kommunen att hålla alla kommunala skolor och förskolor öppna så länge som krävs tills alla barn och elever är hämtade. Som förälder finns även möjligheten att hämta sitt skolbarn tidigare under dagen.

För den som försöker ta sig hem är bil det enda sättet, även om Trafikverket uppmanar till att helst inte ta sig ut i trafiken. På sociala medier är läget så desperat att flera bussåkare vädjar om lift hem.

skarmavbild-2016-11-09-kl-16-06-36

Många passar även på att berömma sina med-medborgare.

”När yttre påfrestningar sätter oss Värmdöbor på prov, tex stora snömängder, händer nåt: Vi hjälper varandra. Vi informerar varandra, vi skjutsar varandra, vi möter varandra, lär känna varandra, ett kort samtal med en okänd och alla efter sin förmåga. Det tycker jag vi kan fortsätta med även i ett större perspektiv. Vi hjälper de som behöver hjälp. Sladda lugnt! Ta hand om varandra och oss själva tillsammans” skriver signaturen Clas i gruppen Värmdöbor.