Tar strid för strandpromenad

Mats Larsson (FP) tycker att Tyresö kommun behöver fler strandpromenader. Partiets linje är att kommunen bör ta chansen när nya detaljplaner tas fram, som nu i Nyfors.
Mats Larsson (FP) tycker att Tyresö kommun behöver fler strandpromenader. Partiets linje är att kommunen bör ta chansen när nya detaljplaner tas fram, som nu i Nyfors.
Folkpartiet tar strid för att få till en strandpromenad i Nyfors, längs Tyresö Flaten.

– Tar vi inte chansen nu, innan detaljplanen klubbas, blir det aldrig av, säger Mats Larsson, kommunalråd.

Det politiska spelet inför att Nyfors detaljplan ska presenteras för allmänheten är i full gång. Folkpartiets hjärtefråga är en gångstig längs Tyresö Flatens norra strand.

– Det är nu vi har chansen och vi unnar verkligen Tyresöborna att kunna gå längs vattnet. Vi menar allvar och vill få med oss andra partier i den här frågan, säger Mats Larsson.

En strandpromenad i Folkpartiets tappning skulle starta vid Hundängarna och sluta vid Nyfors.

Problemet är att frågan redan utretts av kommunens tjänstemän, som i ett utlåtande menar att Tyresö kommun skulle få svårt att driva igenom frågan rent juridiskt, då den kräver ett allt för stort ingrepp i privata markägares tillgångar.

Utredningen pekar också på att kommunen måste räkna med att ersätta de berörda markägarna med drygt nio miljoner kronor – en summa Mats Larsson menar beräknats för högt.

Även den juridiska aspekten tar Mats Larsson med en nypa salt, eftersom han anser att det fall som kommunens tjänstemän hänvisar till inte går att applicera på Nyfors.

Bland de andra allianspartierna är dock intresset för en strandpromenad i just Nyfors svalt.

Till exempel anser det största partiet, Moderaterna, att en strandpromenad går på tvärs med planens nuvarande ambition att i stor utsträckning som möjligt bevara naturen i området.

Inte heller de större oppositionspartierna ser ut att sälla sig till Folkpartiets linje.

– Självklart vill vi värna att man ska kunna ta sig till vattnet, men i det här fallet bedömer vi att tjänstemännen utrett det här på ett seriöst sätt.

– Att lägga så många miljoner på en strandpromenad är inte ekonomiskt försvarbart, säger Anita Mattsson (S).

Marie Åkesdotter, gruppledare för (MP) uppger att även de tagit intryck av tjänstemännens utlåtande.

– Vi är positiva till strandpromenader, men just i Nyfors ser inte förutsättningarna så ljusa ut. Nu driver vi i stället frågan om att husen som ska byggas där ska bli mindre än i det nuvarande förslaget, säger hon.

Mats Larsson anser ändå inte att hans parti nått vägs ände.

– Nu ska det här manglas i både kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Vi tänker inte vika ner oss i den här frågan, säger han.