ANNONS

Järnman är tillbaka – men inte riktigt som förut

Lars Rothman Järnman Hökarängen
Ingen trodde att Lars Rothman skulle lyckas hålla stängt och nu får de rätt – nästan.
Många sörjde när Järnman i Hökarängen stängde igen. Men just som tårarna torkat kommer han med glädjebeskedet – han råkade bygga sitt lager till en sorts butik.
– Ja det bara blev så, säger Lars Rothman.
ANNONS

Sedan han var 17 år gammal har Lars Rothman jobbat i butiken hans pappa Ove startade 1948. Lars föddes i höghuset på Hökarängens torg och butiken har legat i krokarna sedan starten.

Men så i augusti var det dags. Järnmans sista dag var kommen och många var det som sörjde.

– Jag blev helt chockad av reaktionerna. En ung kille, kanske tio år gammal, kom in och var ledsen, pensionärer kom in och grät. Jag förstod inte riktigt hur mycket butiken betytt för folk, säger Lars Rothman.

Järnman Hökarängen

Ögelskruv och låsringar på väggen hos Järnman. Foto: Wilhelm Jaresand

Beslutet var dock taget. Lars skulle äntligen få tid till familjen och allt det han aldrig hunnit med under åren – men ett litet lager skulle han ha kvar.

– Mest för mina företagskunder. Men det blir ingen butik, sa han i maj inför ödesdagen.

ANNONS

Planen gick i kras

En hel del saker såldes efter stängningen, men en hel del sparades också. Sakta började han fylla den nya lagerlokalen på Lördagsvägen med de tusentals saker som han hade kvar – och någon ordning var det ju tvunget att vara.

– Jag kunde ju inte bara ha grejerna liggandes i lådor, då hittar man ju inget. Så jag började organisera upp allt och bygga lite hyllor.

Lars Rothman Järnman Hökarängen

Fransk skruv med fyrkantigt huvud är bara några av alla ovanligheter hos Järnman. Foto: Wilhelm Jaresand

Innan han visste ordet av det stod den där i ett hörn bredvid butikshyllorna. Kassan. I lagerlokalen som aldrig skulle bli en butik.

– Ja det bara blev så, och först skulle jag bara ha faktureringskunder här men så började vanliga kunder ringa och då har jag såklart hjälpt dem.

Åter från de döda

Vips, så var Järnman återuppstådd från de döda – men Lars är noga med att det inte kommer bli som förut. Kunder kan alltid ringa men det är ingen drop-in i de nya lokalerna på Lördagsvägen.

– Jag sköt upp stängningen av butiken tre gånger och sedan stängde jag bara för att öppna igen. Kunderna sa då att jag aldrig skulle klara av att hålla stängt och nu säger polarna att jag kommer försöka göra det här till en vanlig butik. Jag ska försöka att inte göra det, men vi får se hur det går.

Lars Rothman Järnman Hökarängen

I gångarna på Järnmans nya lokaler är det förhoppningsvis mindre spring. Foto: Wilhelm Jaresand

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.