ANNONS

Tarras med hela svenska folket

”Jag var väl rätt sammanbiten ibland och det misstolkades som att jag var sträng, en järnlady”.
”Jag var väl rätt sammanbiten ibland och det misstolkades som att jag var sträng, en järnlady”.
Ända sedan Elisabeth Tarras-Wahlberg flyttade till Lidingö 1974, där hennes före detta man bodde, har hon haft sjöutsikt. ”Det är den där frihetskänslan. Magiskt!”
Ända sedan Elisabeth Tarras-Wahlberg flyttade till Lidingö 1974, där hennes före detta man bodde, har hon haft sjöutsikt. ”Det är den där frihetskänslan. Magiskt!”
”Hon är fantastisk. Hon är verkligen som klippt och skuren för sin roll”, säger Elisabeth om kronprinsessan Victoria.
”Hon är fantastisk. Hon är verkligen som klippt och skuren för sin roll”, säger Elisabeth om kronprinsessan Victoria.
Som talesperson för hovet har Elisabeth haft stor insyn i familjens privatliv. Men hon tycker att det har varit skönt att inte veta allt. ”Då kunde jag vara ärlig”, säger hon.
Som talesperson för hovet har Elisabeth haft stor insyn i familjens privatliv. Men hon tycker att det har varit skönt att inte veta allt. ”Då kunde jag vara ärlig”, säger hon.
Efter trettio år vid hovet representerar Elisabeth Tarras-Wahlberg numera bara sig själv.
ANNONS

Elisabeth Tarras-Wahlberg är punktlig. På minuten klockan 11 dyker hon upp på Millesgården, ett stenkast från lägenheten alldeles i närheten. Gården har varit hennes trädgård och vardagsrum sedan hon stretade uppför backen med barnvagn som mammaledig för tre decennier sedan.

Elisabeth torkar av glasögonen.

– Smuts syns på bild, konstaterar hon med ett leende som blottar en sött sned framtand och en stor charm, som hon inte alltid bjudit på under sina nästan 30 år som talesperson för kunga-huset.

– Man är ju en megafon när man f-öreträder någon annans åsikter. Det gäller att det blir så korrekt och rakt som möjligt. Jag var väl rätt sammanbiten ibland och det misstolkades som att jag var sträng, en stållady.

I höstas kom hon ut med boken ”Journalister är också människor – mina gyllene regler för bra medierelationer”.

När Elisabeth tränade på gymmet dagen innan, visades ett nyhetsinslag med kung Carl Gustaf på tv-skärmen framför henne. Kungen besökte ett asylboende.

– Han gick som vem som helst med händerna i fickorna och alla asyl-sökande flockades omkring honom. Det är fint att han vågar göra det. Det är absolut medvetet. Ett statement för att stötta de asylsökande.

Statschefens roll är att hålla ihop hela Sverige. Man ska inte glömma tsunamikatastrofen, då kungen klev fram och blev en symbol för landet, påminner Elisabeth.

Under årens lopp har Elisabeth upplevt allt från stora stormar till små brisar, som när en mycket ung kronprinsessa sa att ”Dumma frågor får dumma svar” till en journalist.

ANNONS

Ett mediedrev, som det efter kungens uttalande om Bruneis statsskick 2004, beskriver hon som att befinna sig i en torktumlare. En massiv våg av negativ uppmärksamhet från medierna.

Var fanns privatpersonen Elisabeth då?

– Hon fick vänta i garderoben. Då agerade jag utifrån det jag hade i uppgift och ville göra så gott jag någonsin kunde. Det skulle drabba andra om jag gjorde fel.

Enda gången Elisabeth tappade koncepterna utåt under alla år, var just under Brunei-historien 2004.

– Den tog på nerverna och när jag hade jobbat 30 timmar i sträck fräste jag åt politikern Birgitta Ohlsson i tv. Det gick rakt ut.

Elisabeth bad om ursäkt vid första bästa gemensamma middag. Annars är hon bra på att behärska sig i offentliga sammanhang.

– Men det är nog en och annan som har hört mig skrika av frustration på mitt kontorsrum. Ibland behöver jag bara låta ångan pysa ut.

Stämmer det att du aldrig duat kungen?

– Ja. För mig är det inget problem att säga kungen till honom.

Hur stor var din insyn i kungafamiljens privatliv?

– Ganska stor. Det gäller att vara välinformerad för att kunna förmedla budskap. Men de hade ju ett privatliv, som familjelivet på Drottningholm, Solliden och uppe i Storlien. Det hände att jag var där å tjänstens vägnar, men det var väldigt skönt att inte vara för insatt för då kunde jag vara ärlig. Det jag inte behövde veta, ville jag inte veta.

Att inte längre representera någon tycker hon är skönt. Nu behöver hon inte fråga om lov. Det hon säger och gör står hon för själv.

De sista tre åren hjälpte hon kronprinsessan att bygga upp sitt kansli. Som hovmarskalk tillhör hon i dag det icke tjänstgörande hovet. Fortfarande blir hon inbjuden till dop och andra högtidligheter.

– Jag har lite kontakt med dem alla, men mest med kronprinsessan och hennes familj. Vi ses med ojämna mellanrum och rings vid. Hon är fantastisk. Hon är verkligen som klippt och skuren för sin roll.

Efter ett år i Qatar, där hon ansvarade för vett och etikett vid emirens hov, arbetade hon ett halvår med TV4:s planering av Kronprinsessans bröllop.

Parallellt jobbade hon som PR-rådgivare på -Kreab, där hon slutade den sista september. Nu driver hon en egen firma, är kunglig expertkommentator på TV4 och sitter i olika styrelser.

Precis som när Elisabeth arbetade vid hovet fortsätter hon att göra listor med prioriteringsordning. De avlastar hjärnan.

– Att prioritera är ju livet på något sätt, om man ska få ordning på det. Det gäller alla krissituationer, även hemmavid, säger hon med ett skratt.

På dagens lista, som blev kvar på köksbordet, stod det: Träffa Mitt i. Lunchmöte. Köpa scouternas adventskalender. Kemtvätten, gå på Human Rights Award.

Elisabeth är solbränd efter senaste resan till särbon Tom Hedelius ställe i södra Frankrike. Hundpromenaderna med taxen Sigge, som hon äger kollektivt med döttrarna, håller henne slank.

Finns det några missförstånd kring dig?

– Jag vet inte. Jag är inte ute på sociala medier alls. Jag vet inte vad som frodas. Min dotter sa att det fanns en tråd om mig och henne på Flashback. ”Vad står det där frågade jag?” ”Äh, det är inte så allvarligt.” Med det får det vara.

Fakta

Beroende av vatten

Namn: Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Ålder: 65. ”Jag har inga planer på att pensionera mig.”

Bor: Lägenhet nära Millesgården på Lidingö.

Familj: Döttarna Filippa, 31, Louisa, 27. Särbon Tom Hedelius, tidigare vd i Handelsbanken. Dvärgtaxen Sigge.

Yrke: Hovmarskalk, kommunikationsrådgivare, författare.

Aktuell: Boken ”Journalister är också människor”.

Vattenberoende: ”Det är den där frihetskänslan. Jag kan sitta på landet i skärgården och titta ut över havet och hela övärlden. Magiskt!”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.