Tårttalang från Tensta i SM-bagarfinal

Montadar Kanbar från Tensta är en av finalisterna i SM för unga bagare.
Montadar Kanbar från Tensta är en av finalisterna i SM för unga bagare.
21-årige Montadar Kanbar från Tensta är en av elva skickliga bagare som gör upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare den 14 mars i Göteborg.
– Att baka är det bästa jag vet. Jag kommer från en familj där vi är jättemycket i köket, säger han.

Han säger att han fått mycket av sin inspiration till bak- och matlagningsintresset från sin mamma. När han insåg att man kan försörja sig genom att baka öppnades en helt ny värld.

– Branschen är stor och det finns mycket att göra. Jag vill gärna jobba på något bra ställe och så småningom öppna något litet eget med inriktning på bröd och amerikanska tårtor, säger han.

Hur känns det att vara finalist i SM för Unga bagare?

– Otroligt roligt och spännande. Jag pluggar på Yrkeshögskolan i Kristianstad för att ta gesällbrev. Innan det har jag arbetat på era olika bagerier och fått mycket erfarenhet som jag hoppas tar mig långt i finalen. Jag valde att söka till SM Unga Bagare för att jag älskar att tävla. Och för att det är roligt och viktigt att utmana sig själv. Det uppmuntras jag till varje dag, då vår bransch är full av kreativa och inspirerande talanger, säger Montadar Kanbar.

Korar Sveriges bästa unga bagare

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år.

För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och ska inte ha fyllt 23 år. Tävlingen genomförs i år för 28:e gången och syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i EM för Unga Bagare.