Ny ”Tartuffe”– om den moderna bedragaren

Tartuffe på banken spelas till och med den 17 december på Moment teater.
Tartuffe på banken spelas till och med den 17 december på Moment teater.
Huvudrollerna är desamma som i originalet av Molière.
Huvudrollerna är desamma som i originalet av Molière.
Som en lurendrejare nästlar sig bankerna in i familjelivet och skuldsätter människor upp till öronen, för "det är du värd". På lördag är det premiär för Tartuffe på banken i Gubbängens teater Moment.
– Banker och lån är så oerhört aktuellt för min generation, det är något som hänt där synen på lån har förändrats, säger Andreas Boostra, regissör och manusförfattare.

En klassisk komedi är när något inte riktigt går ihop– precis som med dagens låneekonomi. Så beskriver regissören och manusförfattaren Andreas Boonsta sin tolkning av Molières Tartuffe. På lördag har Tartuffe på banken premiär för en fullsatt publik på Moment teater i Gubbängen.

– Banker och lån är så oerhört aktuellt för min generation, det är något som hänt där synen på lån har förändrats. Att ha ett par miljoner i lån är något man har så där.

Den moderna lurendrejaren

I Molières klassiska komedi från 1600-talet är Tartuffe en enskild bedragare som nästlar sig in i en familj och lurar till sig pengar.  I Boonstas uppsättningen är din personliga bankman vår tids största bedragare och det hela slutar i en politisk komedi av storbankerna i Sverige.

– De nästlar sig in i våra familjer med bostadslån och de vill att vi ska låna mer, inte mindre. Det är något i vår kultur som säger ”det är du värd” och det är en ”unna-kultur”. Det är fantastiskt för bankerna, men för privatpersonen så betalar vi väldigt mycket pengar för den där spishällen till exempel.

Konsumtion– den nya religionen

Andreas Boonsta beskriver sin relation till Molières pjäser med mycket vånda– vad är det som är roligt egentligen? Molières Tartuffe skrevs i en tid då religion hade en stark position i samhället, men läser man mellan raderna innehåller pjäsen en hel del censurerad samhällskritik. Det var när Boonsta upptäckte den underliggande kritiken som han såg en möjlighet att ge sitt tidigare hatobjekt en modern tvist. Istället för att Tartuffe lurar människor i Guds namn, så gör han det ”för att det är du värd”.

– Någon kommer få betala för dina lån och det blir förmodligen dina barn. Livet är ganska mycket att det pågår, men när man sitter på teatern så kan man tänka lite på våra lån och räntor en stund. Man får sig en liten tankeställare.

Tartuffe på banken har premiär den 4 november och spelas till och med den 17 december på Moment teater i Gubbängen.