Tävlar om att bli den bästa bilmeken i Europa

Jonathan Rydberg är redan utsedd till Sveriges bästa bilmekaniker i yrkes-SM.
Jonathan Rydberg är redan utsedd till Sveriges bästa bilmekaniker i yrkes-SM.
Jonathan Rydberg från Öringe är redan utsedd till den bästa bilmeken i Sverige. Nu tävlar han om att bli bäst i Europa. "Jag siktar ju så högt det går".

I maj blev Jonathan Rydberg från Öringe i Tyresö utsedd till bästa personbilsteknikern i Sverige. Nu tävlar han i yrkes-EM i Göteborg. Under tre dagar kämpar 500 personer – alla under 26 år – för medaljer i 35 olika yrken.

Tävlingen startade i går, torsdag. Hur har det gått hittills?

– Det har nog gått ganska bra. Jag hade det tuffast i går när vi tävlade i motor-el och kaross-el. Fysiskt är det en ganska lätt gren men mentalt är det den mest krävande. Det var lite trögt i början innan jag kom in i det hela och fick upp tempot men på eftermiddagen var jag nöjd.

Du vann SM i våras. Hur har du förberett dig inför EM?

– Jag har förberett mig mycket genom allmänträning. Vi får inte veta i förväg exakt vad som kommer men vilka områden som vi ska hålla på med. Det är en station med all elektronik som hör till motorn, en med all övrig elektronik i bilen, en med motorn i sin mekaniska form och en station med bromsar och hjulupphängning och övrigt mekaniskt på bilen. Det är bara Volvo vi håller på med och jag jobbar ju med Volvo, så jag har kunnat titta på lite bilar på jobbet för att förbereda mig.

Satsar du på att vinna tävlingen?

– Ja, jag siktar ju så högt det går. Guld vore jättekul men en pallplats är absolut målet i alla fall. Sedan får man se hur det går, men det är dit jag vill.

Vad är det du gillar mest med ditt yrke?

– Jag tycker att det här med felsökning, det som är de tuffa grenarna här, är roligast, där man får klura och garva ner sig ordentligt. Sedan gillar jag kundkontakten. Jag jobbar på Bilia, där vi har ett upplägg där kunderna kommer direkt till oss. Det gör att du får mycket personlig kontakt och en annan känsla för kunden.

Om Jonathan Rydberg är den bästa bilmekanikern i Europa står klart på söndag kväll. Hur det än går i tävlingen är han redan klar för yrkes-VM i Abu Dhabi nästa höst.

LÄS MER

Jonathan tävlar i att laga bilar

Jonathan, 21, är bästa bilmeken