Tävling för Röda linjens unga poeter

Den som vill vara med ochj tävla ska skriva sin dikt på Instagram.
Den som vill vara med ochj tävla ska skriva sin dikt på Instagram.
Se hit, alla unga poeter längs röda linjen! Nu finns Röda linjens Instagrampoesitävling. Vinnaren får en Ipad mini – och blir publicerad i tidskriften Ponton.

Arrangör är Stockholms stadsbibliotek, närmare bestämt biblioteken i Skärholmen, Bredäng, Fruängen och Telefonplan.

– Tanken är att uppmuntra kreativitet och uttrycksglädje. Dikter är ett bra sätt att uttrycka både åsikter, känslor och fantasier, säger Per Berg, bibliotekarie vid ungdomsbiblioteket Punkt127 i Bredäng.

Det var han som kom med idén till Röda linjens Instagrampoesitävling, inspirerad av en liknande tävling i Gävle häromåret. Starten har just gått. Till och med den 22 oktober kan ungdomar mellan 13 och 19 år lämna sina bidrag på Instagram, med hashtagen #rödalinjenpoesi (man måste ha ett öppet instagramkonto för att bidraget ska synas).

Högst 25 ord

Den självklara regeln är att man måste ha skrivit dikten själv. Och det gäller att vara koncentrerad: Max antal ord är 25.

– Dikten måste också innehålla ordet ”lov”. Tävlingen är nämligen kopplad till höstlovet, säger Per Berg.

Han ska samla in bidragen till en jury, som sedan utser vinnaren. Prisutdelningen sker på höstlovet, den 3 november klockan 14.30, på Skärholmens bibliotek. Vinnaren får en Ipad mini, medan andra och tredje pris är biobiljetter.

– Både vinnaren och andra- och tredjepristagarna blir också publicerade i Ponton, en litteraturtidskrift där unga publicerar sina texter, säger Per Berg.