Tävlingsseglare vill se garage för båtar

Einar 
Lundquist.
Einar 
Lundquist.
För att fylla det föreslagna garaget under Lägret i Vaxholm även vintertid borde det byggas med plats för båtar.

Det föreslår tävlingsseglaren Einar Lundquist.

Planerna på ett garage ­under Lägret har väckt känslor.

Vaxholmsbon och tävlingsseglaren Einar Lundquist gillar tanken.

– Jag tycker ett parkeringshus är en bra idé. Klockren! Men att bara ha bilar där är feltänkt. Det finns en massa affärsmöjligheter.

Efter att ha läst om förslaget i Lokaltidningen Mitt i har han kommit på en möjlig lösning för att fylla garaget även vintertid – och därmed få projektet mer ekonomiskt bärkraftigt.

Enligt honom borde man bygga åtminstone halva garaget med sådan takhöjd att det kan utnyttjas som båtförvaring under vintern.

Han säger att på så vis kan ägarna feja på sina båtar i lugn och ro i garagevärme när det inte är säsong, eller så kan ett service­företag som pysslar om båtar etablera sig i garaget.

Lagom till sommarsäsongen är tanken att båtarna ­sjösätts och kan då ge plats åt sommargästande bilister.

– Det är ju tvivelsutan så att båtar mår bäst under tak och i plusgrader, det är bra för andrahandsvärdet också. Och merkostanden för att bygga högre takhöjd borde vara minimal, säger han.

Idén om bygga ett parkeringsgarage med plats för 500 bilar under Lägret fördes fram tidigare under våren av föreningen Vaxholm turism och närings­utveckling.

Enligt föreningen skulle garaget i deras tapp- ning kosta 95 miljoner kronor.

Syftet är att råda bot på bristen på parkeringsplatser i centrala Vaxholm, särskilt sommartid då staden översvämmas av sommargäster.

Men en stötesten har varit hur man ska kunna få in intäkter även under vinterhalvåret.

Enligt Einar Lundquist skulle garaget främst kunna rymma styrpulpetbåtar och mindre daycruiser- båtar i storlekslassen, 4–8 meter.