Taxen Tim från Täby är Sveriges bästa småhund

Han är fem år, korthårig och har vunnit SM.

Tim är en korthårig tax och nu är han korad till Sveriges bästa småhund.

– Han är en duktig jakthund, säger hans matte Solveig Ekelund.

Eftersom Tim är en renrasig korthårig tax så finns han inskriven hos Svenska kennelklubben. Där har han ett helt annat namn. Han heter Ludvig Ludde.

– Det är på stamtavlan han heter Ludvig Ludde. De som föder upp valparna sätter namnet när de skickar in anmälan till kennelklubben. Det namnet går inte att ändra. Jag har försökt för jag vill ju inte ropa ”Ludvig Ludde” i skogen. Människor får byta namn men inte hundar, konstaterar Tims matte Solveig Ekelund.

Sedan många år har hon bott med sin familj i Storstugan vid Täby centrum och så har de haft fritidshus på Ljusterö.

– Sedan även jag blev pensionär för fem år sedan är vi allt mer på Ljusterö.

Där är hon med i två olika jaktlag. Hon träffade sin man 1974 och började jaga då. Solveig har fortsatt men hennes man, som är 15 år äldre än hon, orkar inte längre.

– Taxar är väldigt bra på att söka upp rådjur, hare och räv. Men älgar är för stora. De är bra jakthundar eftersom de inte stressar djuret när de driver det framåt i drev.

För att få första pris i SM måste hunden kunna driva djuret oavbrutet i 60 minuter och det är genom övning som man får hunden att klara det.

– Man köper ju hunden för de jaktliga arvsanlagen. Den ska skälla när den är nära vilt, söka efter ett varmt spår och sedan tystna när den tappat spåret. Det beteendet är nedärvt.

I SM tävlar landets tre bästa taxar, mot de tre bästa beaglarna, bassetarna och drevrarna.

Årets tävling ägde rum på Halleberg och Hunneberg nära Vargön söder om Vänern.

– Det var helt otroligt att Tim vann. Jag körde de 50 milen hem som på räls. Så glad var jag.

Tim är deras fjärde tax och hemma i Täby brukar de promenera mycket med honom i Enstaskogen.

– Det är stor skillnad att ha hund nu när jag är pensionär. Jag är ute med honom tre gånger per dag, minst två timmar totalt. Vi går säkert fem mil i veckan.

På Ljusterö är de 15 hundägare med hundar som brukar träffas tillsammans på en fotbollsplan. Där tränar de hundarna att stanna, sitta, gå fot och lära sig lyda men också att umgås med andra hundar.

– Jag tror att det delvis beror på det att Tim är så harmonisk och väldigt snäll. Jag ägnar mig mycket åt honom.

Stolt berättar hon också att han är pappa till tolv valpar i två kullar.

– Nu har ytterligare tre ringt och frågat om de kan få ha honom för avel. Det är viktigt att de inte är nära släkt så vi tittar på inavelsgraden. Helst ska den vara noll procent. Vi värnar om bra taxar.