Taxibolag söker kvinnor

Semra och Aysegül Feyza ser fram emot att börja köra taxi och komma in mer i det svenska samhället.
Semra och Aysegül Feyza ser fram emot att börja köra taxi och komma in mer i det svenska samhället.
700 kvinnor sökes. Det råder brist på taxichaufförer och därför vänder sig nu tre bolag till utländska kvinnor som är intresserade av att arbeta eller byta bransch.

På arbetsförmedlingen i Täby hölls i fredags ett möte för kvinnor som ville veta vad det innebär att arbeta som taxichaufför.

Företaget Taxiutbildningen (TFU) vänder sig särskilt till kvinnor med utländsk bakgrund.

Tillsammans med Miljardprogrammet, ett projekt av Carlos Rojas som tidigare drev tidningen och projektet Gringo, och föreningen Kvinnor utan gränser vill man på detta sätt skapa jobb till kvinnor som bor i miljonprogramsområden.

Det är taxibolagen Taxikurir, Taxi 020 och Topcab som använder sig av TFU för att utbilda sina chaufförer. Alla fyra ingår i Fågelviksgruppen.

– Den höga arbetslösheten i miljonprogramsområdena drabbar särskilt kvinnorna, säger Mats Goldberg från TFU. Samtidigt vill många åkare gärna anställa kvinnor. De är efterfrågade bland kunderna.

Detta första möte i Täby har lockat tre intresserade kvinnor.

– Efter sommaren ska vi sprida informationen bättre så att fler kan komma. Det här är lite av ett försök.

De tre besökarna lyssnar intresserat när han berättar om hur utbildningen går till och att de efter avlagt prov hos Trafikverket är garanterade jobb.

Systrarna Aysegül och Semra Feyza, 28 och 30 år, är två av besökarna.

De är uppväxta i Sverige men har gått i skola i Turkiet och bor i Upplands Väsby. De är mycket intresserade av att få taxikörkort och börja arbeta. Deras pappa är åkare och har en bil. Båda har barn och familj.

– Det här är ett bra sätt att komma in i och lära sig mer om det svenska samhället, säger Aysegül.

– Ja, och så är det jättebra om vi kan få bort tanken hos svenskar att utländska kvinnor inte kan göra något utan bara går hemma, säger Semra.

En av de åkare som vill anställa kvinnor är Gloria Sebalu. Hon sadlade själv om och började köra taxi för flera år sedan. Nu har hon fem bilar.

– Vi kvinnor passar mycket bra som taxichaufförer. Vi kör lugnare och bättre och kunderna blir lugnare av en kvinnlig förare. Jag är inte alls lika trött efter jobbet nu heller som jag var när jag arbetade inom vården eller med städning.