Taxichaufför körde på ung passagerare

En taxiförare från Haninge har dömts till ett års fängelse för att medvetet ha kört på en passagerare i Hammarbyhöjden. Passageraren fick frakturer på ena benet.

Den 8 januari var en 17-årig flicka på fest i Haninge. Hon och fyra andra personer bestämde sig för att åka på efterfest i Hammarbyhöjden och ringde efter en taxi. Vad som inträffade därefter råder det delade meningar om. Enligt den 17-åriga flickan – som satt fram – ska taxiföraren ha tagit på hennes lår och det uppstod då bråk.

Taxiföraren, en man från Haninge, uppgav under rättegångarna att det var 17-åringen som flera gånger frågade honom om han tyckte att hon var vacker. Han svarade då att hennes pojkvän som satt i baksätet borde svara på den frågan i stället. Föraren ville också att en av de manliga passagerarna i bilen skulle sitta fram men eftersom alla var berusade vågade han inte göra bytet på motorvägen.

Föraren fick under färden känslan av att något var på gång. När de kom fram till Hammarbyhöjden skrek 17-åringen plötsligt att han hade tafsat på henne och att de därför inte skulle betala något för resan. Föraren berättade också att 17-åringen blev aggressiv när de andra passagerarna inte trodde på henne. I det läget bad de unga männen i baksätet om ursäkt för 17-åringens beteende och en av dem betalade resan. I samband med betalningen ska den andra kvinnliga passageraren ha spottat på föraren.

När sällskapet lämnat bilen gjorde föraren en u-sväng och åkte iväg till nästa körning. Han märkte ingenting av att det skulle ha uppstått en olycka där 17-åringen blivit påkörd. Föraren meddelade också taxicentralen och varnade för sällskapet.

Men både tingsrätten och hovrätten ansåg att taxiföraren gjort sig skyldig till grov misshandel genom att medvetet köra på 17-åringen. Bland annat fanns det ett utomstående vittne som upplevde att bilen accelererade mot 17-åringen.

Hovrätten underströk samtidigt att utredningen gav stöd till förarens version att han blivit provocerad. Men trots att hovrätten tagit hänsyn till det påverkar det inte straffets längd. Därför dömdes taxiföraren precis som i tingsrätten till ett års fängelse.

17-åringen fick frakturer på ena benet.

– Föraren har jobbat kvar hos oss eftersom han skött sig exemplariskt. Men mot bakgrund av domen kan han inte vara kvar längre. Han blir också med stor sannolikhet av med sin taxiförarlegitimation, säger marknadschefen på taxibolaget.

Mot bakgrund av domen kan han inte vara kvar längre.taxibolaget