Taxiförare frias från fortkörning

Taxiföraren kände sig hotad av passagerarna och körde fortare än tillåtet. En oenig Nacka tingsrätt friar nu taxiföraren.
Taxiföraren kände sig hotad av passagerarna och körde fortare än tillåtet. En oenig Nacka tingsrätt friar nu taxiföraren.
En taxiförare från Nacka har friats från fortkörning.

Nacka tingsrätt anser att taxiföraren befann sig i nöd.

Domstolens ledamöter var dock oeniga.

Det var en lördagsnatt i oktober 2015 som taxiföraren fick en körning till Värmdö, långt ut i skogen, enligt vad taxiföraren säger i domen.

De tre männen som beställt körningen verkade enligt taxföraren vara berusade eller påtända. Taxiföraren vågade dock inte säga till männen att han inte ville köra dem.

Stämningen under färden var enligt taxiföraren hotfull och obehaglig, och taxiföraren säger att han hela tiden var beredd på att bli överfallen.

När de kom till vägavsnittet där hastighetskameran satt, länsväg 222 vid Norrviken i Värmdö, säger sig taxiföraren ha varit så koncentrerad på körningen att han inte märkte att han körde för fort.

Han körde 97 km/tim där maxfarten var 70 km/tim

Taxiföraren säger att han befann sig i en pressad situation och i fara och att han då råkade köra för fort tyckte han var både försvarligt och ursäktligt.

Nacka tingsrätt håller med och friar honom. Hastighetsöverträdelsen ”är förvisso 27 km/tim”, skriver domstolen, men då det är en raksträcka på platsen och någon skada inte har skett anser rätten att det går att försvara hastighetsöverträdelsen.

Tingsrätten var inte enig. Domaren och en nämndeman ville döma till böter.

Domen går att överklaga.