Taxiförare håller formen med en egen uppfinning

Bengt Liljedahl har utvecklat ett eget träningsredskap som han alltid har med sig när han kör taxi.
Bengt Liljedahl har utvecklat ett eget träningsredskap som han alltid har med sig när han kör taxi.
När de andra taxichaufförerna sitter i bilarna och väntar på kunder tar Bengt Liljedahl fram sitt träningsredskap och kör ett pass.

– Det går att göra 14 olika övningar med min powerpress, säger han.

Att sitta still i en bil flera timmar per dag är inte någon hit för kroppens leder och muskler. Bandhagenbon Bengt Liljedahl, som varit taxichaufför i ungefär 25 år, har utvecklat ett eget träningsredskap som ska motverka arbetsskador.

– Jag har alltid med mig en powerpress i bilen. När jag står ute på Arlanda och väntar på flyget brukar jag köra några övningar medan de andra chaufförerna sitter i bilarna och röker. Visst är det många som undrar vad sjutton jag håller på med, men de flesta blir nyfikna och vill veta mer om min uppfinning, säger han.

Det var en sommar när Bengt var ute på sitt lantställe på Värmdö och tränade på verandan som han kom på idén till sitt träningsredskap, powerpressen.

– Jag ville träna ryggen men hade inget bra ställe att göra övningen på, det är ju svårt att ha en likadan ställning som brukar finnas på gymmen. Och så började jag fundera på varför man måste ha vikter på sidorna när man kör bänkpress, det borde ju gå med gummiband i stället.

Förutom träningsredskapet har Bengt också utvecklat bland annat ett borstverktyg, som underlättar ommålning av trähus, och en maskin som tar bort vattenpölar på tennisbanan.

Han är osäker på var alla idéerna kommer ifrån, kanske är det hans livliga fantasi som hjälper till.

– Det är så roligt att uppfinna saker, jag får använda så många olika sidor av mig själv för att komma på kreativa lösningar. Men det ligger också mycket jobb bakom, till exempel så har jag gått runt till många företag och knackat dörr för att fråga om jag får demonstrera min powerpress för de anställda.

Nu har han kontaktat flera företag i Sverige och ett i USA för att se vad de tycker om hans powerpress.

– Det är väldigt spännande. Jag hoppas ju på att det här kan bli en svensk innovation, en pryl som säljs över hela världen.

Fakta

Uppfinnare och taxichaffis

Namn: Bengt Liljedahl.

Bor: Bandhagen.

Yrke: Taxichaufför och ägare till Univerter AB.

Familj: Flickvän.

Bästa träningstips: Använd powerpress så klart, annars är mitt tips att variera muskelgrupperna, träna olika övningar så att det inte blir samma varje pass.