Taxiförare överdrev om misshandel – Nackabo frias

Nacka tingsrätt tvivlar på det våld en taxichaufför hävdat han har utsatts för efter en taxiresa från Odenplan till Nacka natten till den 10 april. En 33-årig man har nu friats.
Nacka tingsrätt tvivlar på det våld en taxichaufför hävdat han har utsatts för efter en taxiresa från Odenplan till Nacka natten till den 10 april. En 33-årig man har nu friats.
33-åringen slog och slog, som en proffsboxare.
Men Nacka tingsrätt tvivlar på det och har bedömt att taxichauffören starkt överdrivit det våld han utsattes för natten till den 10 april.
En 33-årig Nackabo har nu friats.

Enligt åklagaren hade 33-åringen slagit taxichauffören närmast i raseri efter en taxiresa från Odenplan till Nacka natten till den 10 april.

33-åringen hade nekat till brott och sagt att han hade knuffat taxichauffören och gett taxichauffören ett slag men att han ansåg att det handlade om nödvärn.

Taxichaufförens version var att han hade skjutsat 33-åringen från Odenplan till Nacka vid två-tiden på natten till den 10 april.

När de kom fram till Nacka hade 33-åringen ifrågasatt priset på taxametern, 270 kronor: ”Jag kommer inte att betala så mycket”, ska 33-åringen ha sagt enligt taxichauffören.

Taxichauffören hade då stannat bilen varvid 33-åringen försökte att smita i väg. Taxichauffören fick tag i 33-åringen som då lovade att betala, om han blev körd hela vägen hem.

Framme vid adressen ska 33-åringen enligt taxichauffören ha slagit honom i ansiktet och sedan, när han klev ur bilen, ha följt efter honom och slagit ner honom till marken.

När han låg på marken satte sig 33-åringen  på honom och fortsatte att slå honom.

33-åringen var som en ”proffsboxare”, sa taxichauffören, och slutade att slå först när han tröttnade.

Själv slog han inte tillbaka utan försökte bara att skydda sig.

Ännu två månader senare hade han ont i bröstet och ena axeln, uppgav han.

33-åringen hade en annan version. Han och taxichauffören hade kommit överens om ett fast pris, 250 kronor. När taxametern visade 280 kronor hade han reagerat och bett taxichauffören att stanna taxin. Taxichauffören hade då blivit arg och när han öppnade dörren för att kliva ur körde taxichauffören vidare.

Framme vid adressen betalade 33-åringen det överenskomna priset, 250 kronor. När han klev ur taxin och stod halvt lutad in i taxin för att kontrollera att han inte hade glömt något i taxin, klämde taxichauffören fast honom med bildörren och gav honom ett ”ordentligt slag” i bakhuvudet.

Han knuffade då undan föraren. När föraren kom emot honom igen slog han till föraren. Enligt domen ska han ha sagt att han inte ville inte göra föraren illa. Han valde sedan att gå därifrån.

Nacka tingsrätt har bedömt att taxichauffören berättelse väcker frågor, som varför 33-åringen har slagit taxichauffören när 33-åringen hade kommit undan med att slippa betala hela priset.

Tingsrätten tycker att taxichaufförens berättelse, som att taxichauffören inte försvarat sig, verkar starkt överdrivna. Det som är bevisat enligt tingsrätten är att 33-åringen har knuffat taxichauffören och har slagit ett slag mot taxichauffören.

Eftersom åklagaren enligt Nacka tingsrätt inte har lyckats motbevisa att 33-åringen handlat i nödvärn har en enig tingsrätt nu friat 33-åringen från våld mot tjänsteman, stöld av taxichaufförens mobiltelefon och skadegörelse på taxibilen.

33-åringen har däremot dömts för ringa narkotikabrott. När polisen några dagar senare kom hem till 33-åringen ertappades 33-åringen med cannabis.

För det senare brottet har 33-åringen dömts till 45 dagsböter å 190 kronor, 8 550 kronor.

Lokaltidningen Mitt i Nacka har sökt taxichaufförens advokat.

 

Läs mer: Svarttaxiförarens annorlunda förklaring.

Läs mer: Taxiresan blev en skräckresa.