ANNONS

Fem män åtalas för sju grova taxirån – pistolhotade chaufförer

Flera taxirån i Stockholm bildsplitt
De misstänkta ska ha tagit brottsoffrens kontokort och tömt dem på pengar.
I slutet av juni i år rånas en taxichaufför under pistolhot och tvingas lämna över sin reskassa, mobil och plånbok.
Det var starten på en rånturné runt om i Stockholms län som åtminstone sju taxichaufförer föll offer för.
ANNONS

Fem unga män står åtalade vid Solna tingsrätt för sin inblandning i totalt sju grova rån mot taxichaufförer. Enligt åtalet ska männen ha rånat, eller hjälpt till att råna, taxichaufförer i Upplands Väsby, Hallonbergen, Rinkeby, Bromsten, och Skogås.

– Männen åtalas för sju rån. Alla målsägare är taxichaufförer, säger Åsa Skog, som är åklagare i fallet.

Ska ha använt pistol och kniv

Tillvägagångssättet har varit snarlikt vid alla de sju rånen. De ska ha beställt en taxiresa under falskt namn. I bilen ska de antingen ha tagit fram ett vapen eller slagit chauffören för att sedan ta chaufförens reskassa och personliga tillhörigheter.

Under flera av rånen misstänks männen ha varit beväpnade med antingen pistol eller kniv och med hot om våld tvingat till sig koderna till chaufförernas bankkort. Sedan ska de ha gått till en uttagsautomat och länsat korten på så mycket pengar som möjligt.

Enligt åtalet ska männen ha kommit över totalt 75 600 kronor och ett antal mobiltelefoner. Rånen ska ha skett mellan den 23 juni och 4 juli i år.

Männen är mellan 18 och 23 år gamla. Tre av dem är hemmahörande i Kista, en bor i Spånga och en i Älvsjö. Samtliga förnekar brott.

Fastnade på övervakningskameror

Bevisningen mot männen består av bland annat övervakningsbilder från bankomater och taxibilar. Dessutom finns det flera vittnen som pekar ut männen.

Polisen har även genomfört en undersökning av männens telefoner och kan knyta dem till brotten.

– Jag har valt att åtal ska väckas, så jag tycker att bevisningen håller, säger Åsa Skog.

ANNONS

Har misstänkts för fler rån

I förundersökningen framgår det att männen ska ha utretts för åtminstone ytterligare tre rån.

– Vi har utrett fler rån kopplade till de här männen som vi inte har kunnat gå vidare med. Det är möjligt att polisen fortfarande utreder dessa, säger Åsa Skog.

”Svår prövning för en ungdom”

Ted Dahlqvist är försvarsadvokat åt en av de åtalade männen.

– Min klient sitter häktad med restriktioner. Han har gjort det i snart tre månader och det är naturligtvis en svår prövning för en ungdom. Han ser fram emot att få en prövning och förnekar samtliga gärningar, säger han.

Även försvarsadvokaten Sambina Saidi meddelar att hennes klient förnekar de gärningarna som han åtalas för. Även försvarsadvokat Amir Amdouni hävdar att hans klient är oskyldig.

– Det här är en fråga om fel plats och fel tidpunkt. Min klient har inget med det här att göra över huvud taget, säger han.

Mathilda Blom är försvarsadvokat åt en av de åtalade männen. Hon vill inte kommentera ärendet i nuläget.