Taxitjuv åtalas för dråpförsök

Den 26-åring som den 14 oktober stal en taxibil och krockade med en annan taxi på Huddinge­vägen åtalas för bland annat för försök till dråp.

Förhandlingen i Stockholms tingsrätt börjar på torsdag och fortsätter på måndag nästa vecka.

26-åringen skadades i krocken, men förhållandevis lindrigt trots att han inte använde bilbälte. Han har vårdats på sjukhus och sitter nu häktad fram till rättegången.

Enligt kammaråklagare Pär Andersson kan mannen få cirka fyra års fängelse om han döms för försök till dråp.

– Men det kan hända att han behöver vård för sitt drogberoende, säger Pär Andersson.

Alla i den andra bilen skadades och fördes till sjukhus. Taxiföraren fick ligga i respirator, en 6-åring fick bland annat svåra skador i magen och opererades.

– De klarar sig med livet i behåll, säger Pär Andersson.

Det var sent på kvällen den 14 oktober som 26-åringen knivhotade en taxiförare på Södermalm i Stockholm. Han tvingade till sig bilen och mobiltelefonen.

Med hjälp av taxins gps kunde den spåras av polisen. Vid 01-tiden på natten fick en polispatrull syn på bilen och följde efter den på Huddingevägen. Polisen gjorde ett försök att preja taxibilen, men 26-åringen lyckades vända och började köra mot trafiken.

Vansinnesfärden fortsatte och 26-åringen var en hårsmån ifrån att köra in i en bil innan han frontalkrockade med den andra taxibilen, i närheten av påfarten vid Fullersta.

26-åringen var påverkad av både alkohol och två olika sorters narkotika.

Han har nu åtalats för försök till dråp, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt rattfylleri och narkotikabrott. Taxibilens ägare kräver honom på 15 797 kronor.

I stämningsansökan till Stockholms tingsrätt sägs att mannen visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Själv minns han ingenting av kvällen, berättar mannens försvarsadvokat Patric Olivero.