ANNONS

Efter taxivåldtäkten: ”Vi borde ha agerat”

Trafikförvaltningen kände till misstankarna mot mannen redan i juni.
Trafikförvaltningen kände till misstankarna mot mannen redan i juni.
Landstinget kände till misstankarna mot den nu dömde chauffören redan i juni, flera månader innan våldtäkten, men han togs inte ur tjänst.
– Det här har hanterats väldigt olyckligt, säger Jesper Pettersson, presskommunikatör vid trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.
ANNONS

Tidigare i veckan kunde Mitt i berätta om en taxichaufför som fick fortsätta köra patienter och skolbarn trots att han misstänktes för sexuella ofredanden.

”Vi har inget bra svar på varför ingenting gjordes”

Mannen togs in på förhör vid två tillfällen. Först i samband med att han tafsat på en kvinna i en sjuktaxi, sedan i samband med att han förgripit sig på en yngre tjej med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i en skoltaxi. Mannen släpptes och fick fortsätta köra taxi efter båda förhören och i oktober våldtog han en rörelsehindrad kvinna efter att han kört hem henne från en fest.

Landstinget kände till misstankarna

Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting blev informerade redan i juni att mannen var misstänkt för sexuellt ofredande, alltså flera månader innan våldtäkten. Men han togs inte ur tjänst.

– Det här har hanterats väldigt olyckligt. Vi borde ha agerat långt tidigare, säger Jesper Pettersson, presskommunikatör på trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Ni kände till misstankarna i juni, varför fick han fortsätta köra?

– Vi har försökt röna ut vad som har hänt, men vi har inget bra svar på det. Det kan vara den mänskliga faktorn eller någonting annat. Jag är rädd för att vi aldrig kommer att kunna ge något bra svar.

ANNONS

Inte fel på rutinerna

Han säger att trafikförvaltningen tar händelsen på väldigt stort allvar, men att det inte är något fel på deras rutiner.

–  Vi har rutiner, blir vi varse om att det finns den här typen av misstankar mot en förare så säger vi till taxiföretaget att vi inte vill att personen ska köra färdtjänst för oss. Men rutinerna följdes inte i det här fallet.

Åtal väcktes inte

Det var inte förrän mannen stod åtalad för våldtäkten som han också åtalades för brotten han begick i juni 2016 och i juni 2017. Åklagare Ann-Marie Green kan inte uttala sig om varför åtal inte väcktes tidigare men hon säger att en person vanligtvis åtalas snabbare om personen är frihetsberövad.

– Jag var inte inkopplad i fallet då, men generellt tar det längre tid till ett åtal om personen inte är häktad. Förmodligen hade åtal väckts mot mannen även för de tidigare brotten, säger hon.

Vad tycker du om domen?

– Den var mycket bra och välskriven.

Mannen dömdes den 30 november till två år och tre månaders fängelse för ett fall av våldtäkt och fyra fall av sexuellt ofredande.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.