Lördagen 21 januari hände det som inte fick hända – en sörja av betong och vatten från bygget av nya tunnelbanan rann ner på väg 222 i höjd med Nacka Forum. Det gjorde att en mängd bilar som passerade i riktning mot Värmdö vid 16.30-tiden körde rakt igenom sörjan och fick betongstänk på hela eller delar av bilen.
Fram till idag har 235 personer hört av sig till Region Stockholm, som ansvarar för tunnelbanebygget, och anmält betongskador på sina bilar.
Hur ser ni på det som har hänt?
– Det är givetvis inte alls bra. Vi tittar nu på vad det var som hände, tillsammans med vår entreprenör, men det vi fått veta i ett första skede är att det verkar som att ett uppsamlingsdike inte har hållit tätt. Att det kan vara en del av orsaken, säger Emma Sahlman, pressansvarig för nya tunnelbanan hos Region Stockholm.
Hela sidan nedstänkt
Betongen ser ut som lera men går inte att tvätta bort med vatten. Cecilia Rehn från Värmdö var den som först märkte vad som hade hänt.
– Det var mörkt så jag såg inte så bra, jag trodde jag körde genom lervatten. Men när jag stod i biltvätten dagen efter gick det inte bort. För det var betong.
Såhär såg Cecilia Rehns bil ut efteråt. Den är precis nytvättad på bilden.
privat
Det visade sig att hela sidan på bilen var nedstänkt med betong, fälgar och hjulhus var också förstörda, och hela underredet på bilen.
– Där sitter nu ett tjockt lager med betong. Det är fullständig katastrof, säger Cecilia Rehn.
Andreas Berger, som driver Bergers bil- och båtrekond på Värmdö, visar en betongskadad bil som han fått in.
Eva Tonström
Många drabbade
När hon skrev i en lokal Facebookgrupp på Värmdö visade det sig att många fler hade drabbats av betongsörjan.
Bergers bil- och båtrekond på Värmdö får in nya bilar varje dag med betongstänk. Det går att få bort med olika lösningsmedel, menar de, men det är ett omfattande arbete.
Bergers bil- och båtrekond
Enligt Region Stockholm ska betongen ha spolats bort från vägen strax före klockan 18 på lördagen. Alla som har anmält skada till Regionen kommer att bli kontaktade, enligt Emma Sahlman.
– Vi vill uppmana alla som drabbats av detta att höra av sig till oss och anmäla. Och lika viktigt är att man också kontaktar sitt eget försäkringsbolag, så att de kan vara med och göra en bedömning av skadorna.
Vem eller vilka kommer att få stå för kostnaderna här?
– Det blir en försäkringsfråga och det kommer att göras en utredning kring varje fall för att klargöra dels hur stora skadorna är och hur man får ersättning, säger Emma Sahlman.