Tbc-sjuke Jannis nekades röntgen

Jannis Paparoupas gick ned i vikt, hade nattsvettningar och långvarig kraftig hosta – typiska symptom på tbc. Men vårdcentralen gav ingen remiss för lungröntgen. Först en månad senare fick han hjälp, efter ett akutbesök på Södersjukhuset.

I över två timmar satt Jannis Paparoupas med svår hosta bland de andra patienterna i väntrummet på Din Vårdcentral i Bagarmossen. Han hade långt gången smittsam tuberkulos med typiska sjukdomssymptom. Men trots att det var hans tredje besök på akutmottagningen fick han bara ytterligare en penicillinkur, inte den lungröntgen han bett om.

– Jag kände mig orolig eftersom jag har rökt i 30 år och jag var fruktansvärt trött, men de sa att det inte var någon idé med röntgen under pågående infektion.

Men eftersom Jannis Paparoupas bara blev sämre, och vid det laget hade tappat förtroende för vårdcentralen, tog han sig till Södersjukhusets akutmottagning. Då hade han tappat tio kilo i vikt.

– Första frågan jag fick var ”har du blivit röntgad”, berättar han.

Jannis Paparoupas fick diagnosen tuberkulos och behandlades i sex veckor på Huddinge sjukhus. Läkarna hade munskydd på grund av smittrisken. Samtidigt testades över 300 elever på den skola där han arbetar, för att se om någon smittats. Det hade de inte. Men Jannis sambo Elisabeth smittades.

– Det är oförskämt, sådant ska inte kunna hända. Enligt tbc-läkaren på Huddinge har jag sannolikt blivit smittad de två sista veckorna innan Jannis började sin tbc-behandling, säger hon.

Elisabeth måste nu äta medicin i fyra månader. Men både hon och Jannis är smittfria.

Socialstyrelsen utreder nu hur vårdcentralen i Bagarmossen hanterat händelsen, som även anmälts till patientnämnden.

I ett brev till patientnämnden skriver företaget att ansvarig läkare trodde att Jannis eventuellt hade lungcancer, samt att en månad inte är ovanligt lång tid för att få en tbc-diagnos.

– Och ändå gör de ingen röntgen, lungcancer är ju ännu värre än tbc, säger Elisabeth.

Daga Byfors, verksamhetschef vid Din Vårdcentral Bagarmossen AB, påpekar att tbc är en ovanlig sjukdom som de aldrig tidigare stött på vid mottagningen.

Beklagar du att ni missade det här?

– Självklart beklagar vi det. Jag håller inte med om vi har missat det, men beklagar att patienten blivit utsatt för detta.

Jannis fick ingen röntgenremiss, trots att han hade de vanligaste symptomen för tbc.