TBE-fallen i Stockholm ökar – 2019 kan bli värstingår

fästing
Stockholms län har flest antal fall av TBE i landet.
2019 riskerar att bli ett rekordår för fästingar som sprider sjukdomen TBE. Och Stockholms län är hårdast drabbat i landet.

Förra året rapporterades 118 personer ha smittas av TBE i länet, enligt Folkhälsomyndigheten.

I år befaras att fler än så insjuknar i den obotliga hjärninflammationen som överförs via fästingar. Det skriver läkemedelsföretaget GSK i ett pressmeddelande.

I fjol fanns nämligen rekordmånga fästingar i landet. Fästingar trivs bäst i fuktiga förhållanden, och blir det en mer normal sommar i år befaras därför att TBE-fallen slå rekord.

Stockholms län är den plats där flest TBE-fall rapporterats in per år sedan 2006, när statistik började föras över antalet smittade personer.


Antal TBE-fall i länet

Så många fall av TBE rapporterades i Stockholms län per år

Källa: Folkhälsomyndigheten.


Livshotande och obotlig

TBE är ett virus som bland annat smågnagare bär på, utan att själv bli sjuka. De för i sin tur över viruset till fästigar som via saliven smittar människor som bli bitna.

Sjukdomen är livshotande och obotlig. Man kan dock vaccinera sig mot viruset på vanliga vaccinationsmottagningar eller via fästingbussen. Turlista för bussen hittar du här.

TBE djur människa

Två av tre som smittas av TBE uppvisar inga symptom. De som känner av sjukdomen får först influensaliknande symptom med feber följt av en frisk period, för att sedan insjukna i hög feber och tecken på påverkan av det centrala nervsystemet. Det är viktigt att söka hjälp om man känner av de här symptomen.