Min lokala hjälte

Team Sthlm hjälper unga att hitta motivationen

Mewail Asmerom (vit tröja) Emran Ashna (randig tröja) Artur Vardanyan (nere till vänster) Theodor Molnar (till höger) vill vara ett stöd för högstadieungdomar.
Mewail Asmerom (vit tröja) Emran Ashna (randig tröja) Artur Vardanyan (nere till vänster) Theodor Molnar (till höger) vill vara ett stöd för högstadieungdomar.
Tjäna tusenlappar eller stötta ungdomar?

Valet inför gymnasiekursen var inte svårt för Rågsvedsbon Emran Ashna och hans kompisar.

– Vi vill hjälpa dem som hamnat lite snett, säger han.

I kursen ”ung företagsamhet” finns möjligheten för elever att komma på en företagsidé och tjäna pengar, men Theodor Molnar, Emran Ashna, Artur Vardanyan och Mewail Asmerom på Jensen gymnasieskola på Södermalm hade inte siktet inställt på pengarna.

– De flesta av våra kompisar ­köper en produkt från Kina och försöker sälja den. Vi kände direkt att det inte var något som klickade för oss. Vi är uppvuxna lite annorlunda än många i vår klass och har våra erfarenheter och vet vad som händer ute på stan. Vi kan relatera till tolvåringar som står och röker, för vi har varit där själva, säger Theodor Molnar.

– Ja, vi har kanske inte världens rikaste föräldrar och vi har ­vuxit upp i förorten. Nu vill vi ge till samhället och hjälpa ungdomar som har hamnat lite snett, säger Emran Ashna.

Han bor i Rågsved och säger att han, liksom de andra i gruppen, har sett folk samlas med kniv ­eller knogjärn och bråka för att de inte haft något annat för sig. Genom att låna en brottningslokal på Liljeholmen hoppas killarna kunna locka tjejer och killar i årskurs 7-9 att komma dit och träna, prata av sig eller bara hänga.

– Vi såg själva upp till äldre i den åldern, så jag tror att man lyssnar på oss och vad vi har att berätta. Vi vet vad de har framför sig och att många tappat motivationen, säger Emran Ashna.

Själva har de inspirerats av Salong Betong, dit de hörde av sig för att få tips på hur de skulle sätta igång.

– De har hjälpt oss massor och tog emot oss med öppna armar.

Emran berättar att de även planerar att åka ut till sina gamla högstadieskolor och föreläsa.

– Vi tycker att skolan borde ge mer stöd och råd, men nu gör vi det i stället. Om vi kan hjälpa en av 100 så är det tillräckligt. Visst, vi skulle kanske kunna tjänat pengar på kursen, men det är ändå mer värt att hjälpa någon, säger han.

Fakta

Team Sthlm vill se efterföljare

Theodor, Emran, Artur och Mewail kallar sig för TEAM Sthlm, efter initialerna i deras förnamn.

Gruppen finns på Facebook som TEAM Sthlm UF.

Projektet håller på fram till sommaren och efter det får de som läser ung företagsamhet gärna hoppa på och ta över projektet.