ANNONS

Teater accént får sitt bidrag slopat

Stadsdelsförvaltningen går fem miljoner kronor back i år – och slopar därför bidraget till Teater accént.

Nu kan teaterns kulturcentrum för barn och ungdomar tvingas lägga ner.
ANNONS

– Det är som vanligt kulturen som får stryka på foten, säger Linda Krüger, konstnärlig ledare på kulturföreningen Teater accént.

Budgetläget är tuffare än på många år i Norrmalms stadsdelförvaltning.

Orsaker är att trycket på både förskoleplatser och äldreomsorgen minskat i Vasastan och på Norrmalm.

Nu står flera lokaler tomma – bland annat på Väderkvarnens vård- och omsorgsboende på Brunnsgatan.

Det har lett till minskade intäkter för förvaltningen och resulterat i ett underskott på fem miljoner kronor i årets budget.

För att spara pengar ska stadsdelsförvaltningen sluta att ge bidrag till kulturföreningen Teater accént som man samarbetat med sedan 2006.

Föreningen, som huserar på Wallingatan bakom LO-borgen, har använt bidraget till att bygga upp ett kulturcentrum för barn och ungdomar.

Teater accént sätter bland annat upp teaterpjäser för barn, ordnar årligen en rockmusiktävling och visar konst av unga konstnärer.

Men när bidraget

ANNONS

dras in riskerar kulturcentrumet att gå i graven.

– Vi har blivit av med allt stöd och kommer antagligen bli tvungna att avveckla hela vår verksamhet som riktar sig till ungdomar, för det är jättesvårt att hitta finansiärer, säger Linda Krüger.

Även det allmänna nationaldagsfirandet – som föreningen ordnat i Vasaparken de senaste åren – kan upphöra.

– Jag känner att det är ett stort svek och ännu ett exempel på nedmonteringen av kulturstödet till fria teatergrupper – trots att vi står för det kanske största utbudet av barnteater, tillägger hon.

Stefan Larsson Lindmark, chef över förskole- och fritidsavdelningen, tycker att det är trist att bidraget dras in, men menar att det är nödvändigt.

– Vi är jättenöjda med Teater accénts arbete, men måste nu prioritera kärnverksamheten. Vi ska bland annat uppfylla barnomsorgsgarantin och se till att fritidsgårdarna håller öppet sju dagar i veckan. I det här läget är det därför rimligt att prioritera bort verksamhetsbidraget, säger Stefan Larsson Lindmark.