Anrika Teater Brunnsgatan Fyra står inför en akut kris efter omfattande renoveringsarbeten. Bjälklagen är bytt, men nu saknas pengar för att återställa det som revs under arbetet – bland annat själva scenen och flera bänkrader.

Utan detta kan teatern inte ta emot publik eller sätta upp föreställningar, vilket i sin tur förhindrar dem från att betala sin hyra som nästan har fördubblats.

– Ovanpå detta hårdnar den ideologiska striden om kulturens form och existens. Politiker från ytterhögern driver på för att i allt högre grad få lägga sig i kulturuttryck, och förståelsen för fri kultur som demokratisk och existentiell nödvändighet i ett samhälle blir allt svagare, säger Martina Montelius, konstnärlig ledare på Teater Brunnsgatan Fyra.

Anordnar stödgala

För att rädd teatern som Allan Edwall grundade 1986 anordnas den 4 november därför en stödgala. Målet är att samla in tillräckligt med pengar för att återuppbygga teatern.

– Vi lever i en tid som är konkret ödesdiger – varje fri scen som försvinner blir omöjlig att få tillbaka, i likhet med alla andra offentliga resurser som redan sålts till lägstbjudande eller tynat bort. Det är nu eller aldrig. Vill vi ha fri scenkonst i Sverige? Vill vi bevara just Teater Brunnsgatan Fyra? I så fall måste vi göra det tillsammans, säger Martina Montelius.

Amason kommer vara husband på galan.

Amason kommer vara husband på galan.

Julia Mård

På stödgalan, kallad "Brunnsgalan", kommer Amason agera husband med gästartister som Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Little Jinder, Markus Krunegård, Ellen Krauss, Alba August och Annika Norlin, för att nämna några.

Det utlovas bli en intim och hemmafestliknande stämning i Allan Edwalls och Kristina Lugns anda.