ANNONS

Teater ger Värmdötonåringar hopp i nya landet

De ensamkommande har passerat många gränser för att komma till trygghetens Sverige.
De ensamkommande har passerat många gränser för att komma till trygghetens Sverige.
Abobaker Safi, 15 år. Hafisula Habibi, 17 år och Amir Mohammadi, 17 år. Endast Hafisula ha
Abobaker Safi, 15 år. Hafisula Habibi, 17 år och Amir Mohammadi, 17 år. Endast Hafisula ha
Sofie Wränghede från Ingarö ligger bakom improvisationsteatern.
Sofie Wränghede från Ingarö ligger bakom improvisationsteatern.
De har kämpat för att överleva. Nu kämpar de för att behålla glädjen. Och det gör de med besked. Möt tonåringarna som uppträder sig genom sitt nya land med start Gustavsberg.
ANNONS

Ett 20-tal ungdomar har samlats på Gustavsbergsteaterns scen. Ljusen är släckta och det är tyst i salongen. Då hörs en klar stämma. Det är 17-åriga Amir Mohammadi som tar ton på sitt hemspråk.
En del av publiken, som består av både barn och vuxna, blir tårögd.
– Jag älskar att sjunga, säger Amir Mohammadi.

LÄS OCKSÅ:  Värmdöbor fixar hem åt nyanlända

Alla vill berätta sin historia

Som en kringresande improvisationsteater uppträder nyanlända, fosterhemsplacerade och studerande ungdomar runt i landet. Några bor i Värmdö, andra i Kumla och Lindesberg. Alla vill de berätta sin historia.

De ensamkommande har passerat många gränser för att komma till Sverige.

”Jag drömmer om att få träffa min mamma igen” säger någon. ”Jag drömmer om ett liv i frihet” säger en annan. En tredje vill bli av med sin psykiska ohälsa.

Sofie Wränghede.

– Jag ville att människor skulle få en chans att se de här ungdomarna och att de ensamkommande inte bara ska tvingas sitta och vänta på besked om uppehållstillstånd. Man ser deras glädje, säger Sofie Wränghede.
Ingaröbon har regisserat teatern.
– Det gick så bra för dem och jag är så otroligt glad för det, säger hon.

ANNONS

Med projektet vill hon skapa närhet och tolerans mellan olika ungdomsgrupper i samhället.

”Jag ville att människor skulle få en chans att se de här ungdomarna och att de ensamkommande inte bara ska tvingas sitta och vänta på besked om uppehållstillstånd”

Unga med en tuff start i livet

Föreställningen har byggts ihop under fyra helgträffar och övningsplatserna har varit såväl ute och inne med skog, hav och klippiga stränder som scen. Genom övningar i akrobatik, sång, musik och improvisationsteater har de vidrört projektets kärnvärden; förtroende, utanförskap och medmänsklighet.

Den gemensamma nämnaren för alla ungdomar är att de har haft en tuff start i livet.

Abobaker Safi, Hafisula Habibi, och Amir Mohammadi.

Amir Mohammadi var bara 14 år när han tvingades fly från Afghanistan.
– I mitt land var det krig säger han.
Liksom andra ensamkommande flyktingbarn har han passerat många gränser för att komma till Sverige.
– Först bodde jag i Iran. Därifrån fick jag betala för att komma till Turkiet. Och sedan kom jag till Sverige via Tyskland, säger han.
Hur var det att komma ensam till ett nytt land?
– Jag vill inte tänka på det. Det var jobbigt. Men det var fantastiskt att komma fram till Sverige, det är bra att vara här. Mina kompisar är snälla och vi hjälper varandra, de har blivit som min familj. Det känns som att jag har kommit till himlen. Jag vill vara utan krig och vill inte dö tidigt. Jag vill leva, säger han.

”Jag vill vara utan krig och vill inte dö tidigt. Jag vill leva”

Från liv till död

På scenen gestaltar ungdomarna hur de oskyldigt spelar fotboll när bomber plötsligt faller över planen.
– Från allt till inget. Från liv till död, säger gruppen i kör.
Premiären av teatern hölls på Gustavsbergsteatern i slutet av april och fortsatte sedan vidare mot Nacka. Fler projekt planeras via initiativet Tillitsverket i Värmdö.

”Bästa dagen i mitt liv”

Efter teatern har Amir Mohammadi, som efter två år i Sverige ännu inte fått besked om uppehållstillstånd, fått en ny gnista i sin väntan.
– Jag älskar allt som är roligt för mig. Nu kan jag spela teater också! Idag är den bästa dagen sedan jag kom till Sverige, säger han.

LÄS OCKSÅ: Kommunen säger nej till flyktinghjälp

17-åringen insuper allt som går att lära sig. Det senaste intresset är teckenspråk. Men bakom framgångarna ligger en sorg och saknad.
– När jag saknar mamma mycket om kvällarna så försöker jag träna, jag springer eller spelar musik. Allt som får mig att tänka på annat. Eller söker på Youtube efter saker som är roligt. Så kom jag in på teckenspråket, säger han.
Vad vill du göra när du blir vuxen?
– Jag vill läsa samhällskunskap och hjälpa människor. Jag kan hjälpa med musik, jag kan hjälpa med teckenspråk. Jag vill hjälpa till! Och så ska jag försöka vara lycklig här med mina kompisar.