Teaterdrömmen blev verklighet

Mia Poppe och Alla Luks är goda vänner och artistkolleger och har båda uppträtt på Mälarhöjdens friluftsteater i sommar.
Mia Poppe och Alla Luks är goda vänner och artistkolleger och har båda uppträtt på Mälarhöjdens friluftsteater i sommar.
Drömmen om en egen scen på hemmaplan hade länge funnits där.

I sommar blev Mälarhöjdens friluftsteater verklighet och lockade stor publik.

Och fortsättning följer nästa vår.

Det luktar färskt virke vid Mälarhöjdens friluftsteater. Både scenen och läktarens 270 sittplatser är snickrade av trä och ljudteknikerns sittplats är en stubbe. Runtomkring står skogen och strax nedanför glittrar Mälaren. Det är idylliskt så det förslår och denna vardagsförmiddag råder lugnet.

Annat var det vid invigningskonserten den 2 augusti.

– Det kom 300 personer. För att alla skulle få plats fick vi snabbt bygga två publikrader till och dessutom ordna stolar. Sedan blev det en fantastisk kväll, säger Curt Luks.

Curt Luks, entreprenör och Mälarhöjdsbo sedan 31 år, låter minst sagt glad när han talar om Mälarhöjdens friluftsteater. Han och hustrun Alla Luks driver Opera Light med Boulevardteatern på Södermalm som bas – han som producent och hon som konstnärlig ledare, sångerska och regissör.

I flera år har de också drömt om en teater- och musikscen i hemtrakten. En kulturell mötesplats dit Mälarhöjds- och Bredängsbor kan promenera. Med detta i bakhuvudet hyrde de Grindstugan – en gul trästuga nedanför konditori Lyran – för tre år sedan. Tanken var att ordna viskvällar alldeles vid vattnet.

De började spåna ihop med ett annat Mälarhöjdspar: Mia Poppe och Niclas Strand, båda skådespelare och sångare.

– Då fick vi idén att bygga en scen ovanför stugan – en liten scen som gör att man kommer publiken nära och som skapar värme, berättar Alla Luks.

I sommar stod scenen klar. Invigningen var förvisso först i augusti, men redan i juli tjuvstartade Mia Poppe och Niclas Strand.

Vid barnföreställningar ”Jack och bönstjälken” och ”Aladdin och den magiska lampan” stod de själva på scenen. Dessutom regisserade Mia Poppe Shakespeares ”Väsen för ingenting”.

– Det känns bra att slå ett slag för kulturen i en tid då det ska skäras ner. Någon sa att vi måste satsa på vården för att överleva men att vi också måste satsa på kulturen om det ska vara någon mening med att överleva, säger Mia Poppe med patos i rösten.

Hon har en speciell känsla för just friluftsteater. I tonåren uppträdde hon på pappa Nils Poppes friluftsteater i Helsingborg. Det blev början på en lång teaterbana – och hon vill gärna lära ut vad hon kan.

Nästa sommar blir det därför inte ”bara” teater- och musikföreställningar. Det blir också teaterkollo för barn.

– Tänk att göra en liten uppsättning med barnen – det vore jätteroligt! säger Mia Poppe.

Fakta

Säsongens sista konsert

Aktuellt: Mälarhöjdens friluftsteater avslutar den första säsongen imorgon onsdag klockan 19.00.

Sångaren och skådespelaren Göran Thorell tolkar då visor av bland andra Taube, Bellman och Wreeswijk.

2014: Tanken är att starta nästa säsong på friluftsteatern redan på våren, i maj, med teater- och musikkvällar och teaterkollo.