ANNONS

Teatergrupp utnyttjad för propaganda

ANNONS

Den ideella teatergruppen Unga Nyskapare i Tensta fick sin Facebooksida kapad och allt innehåll byttes ut mot politisk propaganda.

– Det är obehagligt. Vi är en liten organisation som jobbar ideellt och vi har inte tagit ställning politiskt, utan vi vill fokusera på att spela teater i förorten, säger Anna Jacobsson, konstnärlig ledare och regissör.

Gruppen satt i möte om en kommande produktion när Anna Jacobsson fick ett sms med meddelande från en vän om att de blivit hackade. En okänd person hade kapat en av administratörernas Facebookkonto, uteslutit de andra administrerande medlemmarna ur gruppen, bytt ut allt innehåll mot sverigedemokratisk partipolitik och börjat sprida propaganda.

Efter att förgäves försökt nå Facebooks administratörer tvingades gruppen helt enkelt att överge sin gamla sida och starta en ny.

– Vi har nästan fått tillbaka antalet ”gillare” vi hade innan kapningen. Vi har fått stort stöd på nätet av folk, så det känns bra att veta att vi inte är ensamma.

Teatergruppen kommer att polisanmäla händelsen och fortsätta som vanligt med sin verksamhet.

– Den här händelsen sporrar oss bara att fortsätta jobba med konstnärlig verksamhet i periferin, säger Anna Jacobsson.

Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, tror inte att det är någon från partiet som ligger bakom attacken.

– Det verkar jättedumt. Personen borde ju förstå att det är jämställt med vandalisering, säger han.

ANNONS

Vi har inte tagit ställning politiskt, utan vill fokusera på att spela teater.Anna Jacobsson