Teaterkören tonsätter klimatfrågan – med pop

"Det kommer att bli vackert, sorgligt och jävlar anamma", säger körledaren Maria Peters.
"Det kommer att bli vackert, sorgligt och jävlar anamma", säger körledaren Maria Peters.
Teaterkören uppträder med konserten Mother nature on the run på teater Reflex i Kärrtorp i helgen.
– Vi vill att folk ska reflektera över sin egen klimatpåverkan, säger körledare Maria Peters.

På fredag och lördag uppträder teaterkören på Teater Reflex i Kärrtorp – med en konsert om klimatkrisen.

Ett 60-tal personer kommer att äntra scenen – och framföra låtar av bland andra Adele, Annika Norlin och Neil Young. Teaterkören har funnits sedan 2005, och under de åren har kören haft Maria Peters som körledare.

– Bland de låtar vi ska framföra som verkligen berör klimatet har vi till exempel Annika Norlins låt Washington. Den handlar om att sluta samman och att tillsammans arbeta för att göra världen bättre, säger Maria Peters.

Vissa av låtarna som kören valt ut är tagna ur sin kontext – och har ändrats för att passa in på temat.

– Låten White Winter Hymnal av Fleet Foxes sjunger vi i sin originaltappning, men mitt i låten kommer vi att läsa upp dikten Solidaritet av Lina Ekdahl. Det är en dikt som handlar om trycket att konsumera, säger Maria Peters.

En klimatthriller

Det är ett allvarligt ämne som Teaterkören nu tonsätter med poplåtar. Maria Peters menar att de som håller på med konst eller musik har ett uppdrag – och det är ge känslor till de stora frågorna.

– Vi kallar konserten för Klimatthriller just för att det här är på riktigt, ingen vet hur det kommer att sluta. Vi står inte med några pekpinnar, utan vill att folk ska höra vår spelning och reflektera över sin egen klimatpåverkan.

Teaterkören uppträder med konserten Mother nature on the run på Teater Reflex i Kärrtorp på fredag den 22 klockan 19.30 och på lördag den 23  klockan 16.00. Biljetter finns att köpa på kulturbiljetter.se.