Södra teatern stoppar kampanj – efter hot

Ingmari Pagenkemper är vd för Södra teatern.
Ingmari Pagenkemper är vd för Södra teatern.
Så här lanserades kampanjen #politisktmeddelande tidigare i höst.
Så här lanserades kampanjen #politisktmeddelande tidigare i höst.
Ingmari Pagenkemper har nu stoppat kampanjen, efter hat och hot. Bilden är en arkivbild.
Ingmari Pagenkemper har nu stoppat kampanjen, efter hat och hot. Bilden är en arkivbild.
Södra teatern stoppar lanseringen av en politisk kampanj – efter hat och hot.
Anledningen är ett meddelande från teaterns vd Ingmari Pagenkemper riktat till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Med ett år kvar till valet släppte Södra Teatern en kampanj med namnet #politisktmeddelande. På 50 reklamytor på Södermalm, som elskåp och husväggar, skulle teatern bekosta att stockholmarna skulle kunna skicka budskap till politiska makthavare.

Ingmari Pagenkemper, vd för Södra Teatern, bidrog själv till kampanjen genom en affisch med ett budskap riktat till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Budskapet löd: F*CK SD.

Efter det tog det brakade det loss. Pagenkemper berättar att hon fick ta emot en storm av hat och hot, och valde efter några dagar att helt lägga ner kampanjen.

Fokus flyttades

En av orsakerna säger hon att att fokus flyttades från att föra fram folkets röst till att hamna på henne själv och Sverigedemokraterna. Hon utvecklar sitt resonemang i ett öppet brev:

”Kritiken har främst handlat om att jag med mitt uttalande “F*CK SD” bidrar till ett hätskt debattklimat. De må vara så att mitt meddelande inte var konstruktivt, men jag som privatperson uttryckte min frustration mot ett parti som står för precis allt jag avskyr. Jag anser att SD är ett hot mot yttrandefriheten och demokratin genom att exkludera en stor del av Sveriges befolkning.”

Spär på politikerförakt

Sverigedemokraternas ledning gillade inte alls teaterchefens budskap. De tycker att Pagenkempers uttalande spär på politikerföraktet.

– Vi är i en situation idag där hotbilden mot folkvalda är extrem. Det är därför väldigt beklagligt att Södra teatern och dess VD Ingmari Pagenkemper lägger pengar på att uppvigla till ett hätskt debattklimat, samt att normalisera hatretorik mot våra folkvalda, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein till tidningen Resumé.