ANNONS

Ted vill få dig att recensera allt

Väsbysonen Ted Valentin har byggt omkring 500 sajter, bland andra restaurangkartan, badkartan och popularaplatser.se, där användarna själva rejtar. ”Skaparglädjen är det som driver mig”, säger han.
Väsbysonen Ted Valentin har byggt omkring 500 sajter, bland andra restaurangkartan, badkartan och popularaplatser.se, där användarna själva rejtar. ”Skaparglädjen är det som driver mig”, säger han.
Ted Valentins intresse för programmering föddes redan som barn.

Nu har Väsbysonen byggt omkring 500 sajter – många är recensionskartor där användarna rejtar allt från kaféer till badplatser.

– Skaparglädjen är det som driver mig.
ANNONS

Ted Valentin växte upp tillsammans med sin familj i en villa i Brunnby-Vik. Intresset för programmering började redan under barndomen.

– Det var väldigt basic programmering då så klart, men det var några äldre kompisar som höll på och visade mig hur man skulle göra loopar med mitt namn.

Innan programmeringen hade Ted en kort karriär som tidningsmakare, även om det var själva distributionsdelen som var mest intresserant.

– Jag var 12 år, så det var inget mästerverk direkt, skrattar han. Tidningen hette Blandat, och innehöll väldigt blandade saker, och jag sålde den till grannarna på gatan. Jag rekryterade även mina kompisar som gick runt och sålde den åt mig, på provision.

När han var 16 år började han studera på gymnasiet på Kungsholmen, och sedan pluggade han vidare på Handelshögskolan – men insåg ganska snabbt att en traditionell karriär på bank eller som managementkonsult inte var något för honom. Han åkte i stället till Malaysia och gick en programmeringskurs i Kuala Lumpur.

– Efter det byggde jag min första sajt, studentprenumerationer.se. Det var en sajt där jag samlade studentrabatter hos olika förlag.

Kort efter det utvecklade han även sajten tidningsbutiken.se, som på kort tid blev stor – och krävde mycket jobb.

– Jag stod och valde mellan att antingen anställa folk och fortsätta,­ eller att sälja och hitta på något annat. Jag valde det sistnämnda. Jag gillar att vara fri och att vara chef över andra har aldrig varit något som har lockat mig.

Det var när Ted ”återfick sin frihet”, som han själv beskriver det, som han kom på idén med recensionskartor av olika slag. Först ut var cafékartan.se.

ANNONS

– Det var ett eget behov egentligen. Det fanns inget vettigt sätt att hitta bra kaféer i närheten, så då byggde jag en sajt som kunde hitta det åt mig.

I dag finns det kartor för allt från frisörer till sushi och pizza. Recensionskartorna blir hela tiden fler, och nu har Ted även börjat lansera­ liknande sajter i andra delar av världen. I år har han släppt recensionssajter i 14 olika länder.

– Bland annat i Tyskland, Indien och Filippinerna. Det är häftigt att man kan nå ut till två miljarder människor, och att någon i Indien kanske sitter och letar efter en frisör med hjälp av min sida.

I dag bor Ted i en lägenhet på Kungsholmen tillsammans med sin fru och tre barn. Just nu är han pappaledig på omkring 60 procent, resten av tiden spenderar han på Knackeriet. En mötesplats, eller kontorsplats, som han startade för två år sedan.

– Den röda tråden är det digitala, men jag vill beskriva det mer som ett community. Det är mest för den sociala biten..

tel 550 550 00

Fakta

Populärt i Väsby

Några Väsbyställen som har hög ranking på sajten popularaplatser.se är:

Väsby Centrum: 7,5 av 10.

The White Horse,Centralvägen: 7,4 av 10.

SATS Väsby,Infra City: 7,6 av 10.

Lek & Bus Infra City: 7,4 av 10.

Eklunds Bowling,Sigma: 7 av 10.

Data för att mäta populariteten hämtas från sociala medier, exempelvis ”likes” och ”incheckningar” på Facebook.

Fakta

Satsa på något som är lagom stort

Namn: Ted Valentin.

Ålder: 38 år.

Gör: Webbentreprenör.

Bor: Kungsholmen. Uppvuxen i Brunnby-Vik.

Familj: Fru och tre barn.

Bästa tipset för att lyckas som entreprenör: ”Starta småskaligt, det ska vara en utmaning – men lagom stor, och som du klarar av. Man kan inte erövra världen på en gång.”

Mest stolt över: ”Det är alltid nästa projekt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.