Botkyrkabagaren: ”Ett bageri är hjärtat i centrum”

Marcus Billing nominerad till Årets bagare.
Marcus - rykande het. Först tävlar han om Årets Bagare. Sedan väntar öppning av bageriet.
Han jobbar med öppningen av ett nytt bageri i Tullinge.
Men först ska Storvretenbon Marcus Billing Söderberg tävla för att bli Årets bagare i Sverige.
– Det kommer nog att finnas versioner av det jag gör nu på bageriet i Tullinge sedan, säger han.

Det är inte en kamp på liv och död. Men väl på deg och gram. För att bli Årets bagare i Sverige gäller det att ta fram:

  • 150 utsökta produkter
  • Fördelat på sju olika recept
  • På bara sex timmar.

Marcus Billing nominerad till Årets bagare.

Marcus Billing Söderberg med en plåt croissanter inför tävlingen Foto: Stefan Källstigen.

Det behövs i Tullinge. Ett bageri är hjärtat i ett centrum.

Marcus Billing Söderberg

Storvretenbon Marcus Billing Söderberg har bageriyrket i blodet. Hans mor jobbar på Spaaks i Tumba och hans far är bagerichef på stora Coop i Värmdö. Det kan behövas.

Tävlar mitt i centrum

Domarna på tävlingen som avgörs inför öppen ridå inne i köpcentrumet Nordstan Göteborg är synnerligen kräsmagade. Och det är inte bara smaken domarna går på när de ska skilja de sex tävlande bagarna åt.

– Du måste vara så exakt. Är du och din arbetsstation fräsch, ser produkterna exakt lika ut, och vilka tekniker använder du, säger 26-åringen.

Marcus Billing nominerad till Årets bagare.

Smått otroligt. Marcus Billing lyckas när tidningen är på plats göra en plåt släta bullar som inte diffar på mer än 1 gram i vikt mellan bullarna. Foto: Stefan Källstigen.

Även vikten spelar stor roll. Mitt i träffar Marcus Billing när han övar inför tävlingen som pågår måndag till torsdag nästa vecka.

Skillnad på 2 gram kan avgöra

Efter en stund i processen börjar han väga sina bakverk frenetiskt. Han svär till då och då. Han visar fram några croissanter.

– De väger mellan 69 och 73 gram och det är för mycket. Skiljer det 2 gram i vikt mellan två tävlande så kan det avgöra tävlingen. Vikten är det svåraste, säger han.

Inspirerad av Botkyrka

Marcus Billing Söderberg har bott i Botkyrka nästan hela livet. Han berättar att han inspirerats av kommunens mångkultur i sitt bakande.

– Jag gillar att leka med smaker. Det är viktigt med smaker som andra inte tänkt på innan. Det ska vara örter i, kryddstarkt och kanske inte alltid så himla salt.

Marcus Billing nominerad till Årets bagare.

”Jag gillar att leka med smaker.” Foto: Stefan Källstigen

I övningslokalen i närheten av Globen har han gjort släta bullar med fruktfyllning, croissanter och pain chocolat när Mitt i kommer.

Bakverk i Tullinge

På det nya bageriet  i Tullinge centrum blir han produktionsansvarig.

– Just de här varianterna tar lite för lång tid att göra. Men det kommer nog absolut att finnas versioner av dem.

”Hjärtat i centrum”

Tidigare jobbade han på ett bageri i Segeltorp. Det var också här det nya bageriets ägare upptäckte honom. Han ser med tillförsikt mot öppningen av Tegnérs bageri i Tullinge.

– Det behövs i Tullinge. Ett bageri är hjärtat i ett centrum, säger han.

Siktar på pallen

Förra året kom Marcus Billing på fjärde plats i tävlingen.

– Uppbyggnaden av bageriet har tagit mycket tid från möjligheterna att öva. Men jag siktar på att nå pallplats den här gången, säger han.