Telefonplan har blivit attraktivt

Mäklaren Niklas Hedbeck visar en tvåa vid heta Telefonplan. Just den här lägenheten på 13:e våningen såldes dock under accepterat pris.
Mäklaren Niklas Hedbeck visar en tvåa vid heta Telefonplan. Just den här lägenheten på 13:e våningen såldes dock under accepterat pris.
Priserna på bostadsrätter stiger i Hägersten-Liljeholmen.

Det visar den senaste statistiken.

– Det kommer mer folk på visningarna nu, säger Niklas Hedbeck, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Det våras för den som är i färd att sälja sin lägenhet. Enligt Mäklarstatistiks senaste siffror ökade ­bostadsrättspriserna i Hägersten-Liljeholmen med tre procent under perioden januari–mars i år.

– Jag tycker att siffrorna speglar läget väldigt bra. Det känns som en nystart, säger Niklas Hedbeck, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Hägersten.

Förra årets oro på världsmarknaden har lagt sig och kunderna har vant sig vid de accepterade priserna, vilket innebär att utgångspriset inte är lika ”lockande” som tidigare.

Accepterat pris är det lägsta pris som säljaren kan tänka sig att sälja för och som ligger inom ramen för mäklarens värdering.

– Vi körde accepterat pris på allt från den 1 september, och det var lite avvaktande i början, vilket märktes på visningarna. Men nu tror jag att de flesta tycker att det är bra, säger Niklas Hedbeck.

De höga lånekraven som bankerna numera ställer tror inte Niklas Hedbeck påverkar så mycket. Köparna är ofta välavlönade unga par från innerstan, som sålt var sin lägenhet och spenderar vinsten på en större lya i närförorten.

Vilka är de hetaste områdena?

– Aspudden har alltid varit populärt. Där finns stora stabila föreningar och stadsdelen är lite av en småstadsidyll, fast ändå nära stan. Lite som Södermalm, fast billigare. De få bostadsrätter som finns i Mälarhöjden är också väldigt eftertraktade, säger Niklas Hedbeck.

Telefonplan har också fått ett uppsving de senaste åren.

– Förut skrev vi inte Telefonplan i våra annonser, nu trycker vi på att det just är Telefonplan. Där finns Konstfack, restaurang Landet, och det byggs en massa nya bostäder samtidigt som man byggt om och bevarat karaktären på många av de gamla industribyggnaderna. Föräldrarna säljer huset i Mälarhöjden och flyttar till Liljeholmskajen och barnen till Telefonplan, säger Niklas Hedbeck.

Lena Mellström på Hägerstens mäklare nämner också Aspudden och lägger till Midsommarkransen till spekulanternas favoritstads­delar.

– Där är det säljarens marknad, helt klart. Vissa delar av Södermalm har vi till och med gått om prismässigt, säger hon.

Om man jämför Västertorp och Hägerstensåsen med ­Aspudden och Midsommarkransen – hur stor är prisskillnaden?

– Åh, vad jag avskyr den frågan, en viktig komponent är givetvis hur hög månadsavgiften är. Men okej jag ska göra ett försök, säger Lena Mellström.

– Vi har haft attraktiva tvåor i centrala Aspudden-Midsommarkransen som sålts för 50 000 kronor per kvadratmeter den senaste tiden. I Västertorp-Hägerstensåsen ligger de på 30 000–35 000 kronor per kvadratmeter. Men där finns inte så många äldre föreningar.

I Älvsjö finns ingen prisstatistik att tillgå. Jakob Nilsson, mäklare på Notar i Älvsjö, säger att några av de senaste försäljningarna har legat i spannet 25 000–38 000 kronor per kvadratmeter.

– Det verkar som att köparna och säljarna har hittat tillbaka till varandra. Vändningen kom i januari, som gick fantastiskt bra, säger Jakob Nilsson.

Vilka bostadsområden lockar mest i Älvsjö?

– I dag får man nog säga att nyproduktionen i Långbro och Älvsjö centrum är mest eftertraktad.

Fakta

Prisuppgången

Hägersten-Liljeholmen: 3 procent.

Centrala Stockholm: 3 procent.

Hela riket: 4 procent.

Statistiken baseras på perioden januari–mars 2012, jämfört med oktober–december 2011. Den senaste 12-månaders­perioden har priserna i Hägersten-Liljeholmen ökat med 1 procent.

Källa: Mäklarstatistik