Tellus tower ska bli högst i stan

Norra Europas högsta bostadshus planeras nu vid Telefonplan. Men högtflygande bygg­planer blir ofta lägre i praktiken i Stockholm.

225 meter högt med 75 våningsplan och ett landmärke som förändrar Stockholms silhuett. Tellus Tower vid Telefonplan som presenterades förra veckan av politiker och byggföretag ska bli norra Europas högsta bostadshus när det står klart år 2019.

Om bygget blir av vill säga – och om det blir så högt som planerat, något som ofta inte är fallet.

– Ett typiskt exempel är Haglunds pinne, säger Daniel Koch, arkitekt vid KTH.

Pinnen, som egentligen heter Södertorn och ligger vid Medborgarplatsen på Södermalm, skulle från början ha blivit 40 våningar. Men när det väl stod klart 1997 hade 13 våningar strukits. Huset fick nämligen inte bli högre än kyrktornen i närområdet.

Att högtflygande skyskrape- planer ofta krymper är sant också i dag. Just nu pågår planeringen av det som tidigare kallades Tors torn i Vasa­stan. Av planerna på två 140-meterstorn visar de nya skisserna två hus, där det högsta är 117 meter. Detta efter kritik.

Det finns många instanser ett byggprojekt måste passera innan spaden kan sättas i marken. Att stadens politiker, som i fallet Tellus Tower, är med på noterna behöver inte betyda att det blir av.

Enligt Daniel Koch finns det också en inbyggd tröghet i stadsplaneringen. Planarbetet börjar om från noll när ett nytt projekt föreslås av byggföretaget. I många andra länder planerar politikerna i förväg stadens utveckling men betydligt mindre detaljrikt. Det gör reglerna mer flexibla när trycket på att bygga ökar, till skillnad från här där det tar väldigt lång tid från presentationen av idén till den faktiska byggstarten. Då hinner ofta många förutsättningar ändras, inte minst de ekonomiska.

– Jag tycker att det är bra att det finns vissa bromsar. Men den vanligaste orsaken till att projekten inte blir av är ändå ekonomin. Ju högre byggnad desto dyrare blir det per lägenhet. Marken måste vara dyr i en stad för att skyskrapor ska löna sig.

Men att höga byggen ofta stöter på patrull påverkar inte politikernas syn på Tellus Tower.

– Det är ett synnerligen realistiskt projekt och har brett politiskt stöd, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Ett 75 våningar högt torn planeras vid Telefonplan.