Tensta får unik bana för parkour

Parkour handlar om att röra sig snabbt och smidigt förbi alla slags hinder i stadsmiljö.

Snart finns Sveriges första specialdesignade parkourbana i Tensta.

Parkour går ut på att forcera hinder i stadsmiljö och röra sig från en plats till en annan på ett så snabbt och kontrollerat sätt som möjligt. Sporten började utövas i en förort till Paris på 80-talet. I Stockholmsområdet finns cirka 1 000 utövare av parkour och allt fler blir nyfikna. Snart finns Sveriges första specialdesignade parkour­anläggning i Tensta.

I Nydalsparken bygger Stockholms stad en bana som består av olika kraftiga betongmurar i skiftande höjd och storlek och en stor klätterställning. Allt placeras på ett mjukt fallunderlag i gummi.

Tensta parkour är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms stad, Gymnastik- och idrottshögskolan och Stockholm parkour academy.

Det blir inte den första i Stockholm – i november förra året invigdes stadens första parkourbana i Nälsta. Det finns även en bana i Solna, men ingen är så stor och specialdesignad som den som nu byggs i Tensta. Den 22 maj blir det invigning.

– Man tänker inte att man ska bygga banan som stadsmiljö, utan att det ska vara öppna ytor med skönt underlag och roliga saker som murar och räcken. De som sysslar med parkour seriöst i Sverige använder inte hustak och byggställningar, så vi har inte byggt något som liknar tak, säger Martin Svenselius, parkourexpert som varit med och format anläggningen.

Han är grundare av Stockholm parkour academy som lär ut sporten. Själv har han använt staden som ”lekplats och gratisgym” i snart sju år. Han tror att Tensta parkour kommer att locka både vana utövare och nybörjare, och att den kommer att locka fler än bara Järvaborna.

– Det är perfekt att börja träna på en bana som den i Tensta. Då kan man testa saker som man kanske inte vågar inne i stan, säger Martin Svenselius.

Martin Svenselius är grundare av Stockholm parkour academy som lär ut sporten.